Medieanvändning/bruk

Just nu har Göteborgs universitet problem med sina e-postservrar, vilket innebär att ca hälften av universitetets personal inte kommer åt sin e-post. Om du vill få kontakt med någon av Nordicoms personal rekommenderar vi dig att ringa oss istället. Här finns kontaktuppgifter till Nordicoms medarbetare: https://www.nordicom.gu.se/sv/om-nordicom/personal. Problemet gäller både e-postadresser till enskilda medarbetare och funktionsbrevlådor.

NYHET | 24 sep 2020

Norden kan få gemensam policy kring medie- och informationskunnighet

Spridning av felaktig och missvisande information och så kallade falska nyheter ökar påtagligt vid större nyhetshändelser. Ett av de mest effektiva sätten att motverka negativa konsekvenser är ökad medvetenhet och källkritisk kompetens. Nu föreslås en samnordisk policy för att stärka arbetet med ökad medie- och informationskunnighet i regionen.

NYHET | 1 sep 2020

Så konsumerar nordborna nyheter på nätet – resultat från Digital News Report 2020

Omslag Digital News Report 2020Norrmännen är världsbäst på att betala för nyheter på nätet, medan finländarna litar på nyheterna i större utsträckning än i andra länder. Det framkommer i Digital News Report 2020, som jämför nyhetskonsumtionen på nätet i 40 länder. Här lyfter vi några nordiska resultat.

NYHET | 7 jul 2020

Danskarnas medievanor – före och under pandemin

Strömmade tjänster, poddar och nyheter på nätet fortsätter öka, visar Slots- og Kulturstyrelsens nya rapport om medieutvecklingen. Årets rapport innehåller dessutom en analys av Covid-19-pandemins effekter på den danska mediemarknaden.

NYHET | 16 jun 2020

Medietrender i Finland – fem nya artiklar

Finska statistikcentralen presenterar fem nya analyser om Finlands medier. Läs om medieekonomi, mediekonsumtion, dagspress, tidskrifter, radio och television.

PUBLIKATIONER | 29 maj 2020

Digital dagstidning dominerar och de flesta ser rörlig bild – här är de 13 viktigaste resultaten från Mediebarometern 2019

Den svenska befolkningen lade mer än sex timmar på olika typer av medier en genomsnittlig dag under 2019. Åtta av tio använde sociala nätverkstjänster och två av tre läste dagstidning en vanlig dag. Detta är några av resultaten från Mediebarometern 2019.

NYHET | 27 maj 2020

Se Nordicoms webbinarium om Mediebarometern 2019

Den 29 maj 2020 presenterar Nordicom resultaten från 2019 års Mediebarometer, den årliga undersökningen av den svenska befolkningens medievanor vid ett webbinarium. Utöver huvudresultaten presenteras även aktuella analyser om utveckling inom medieanvändning. Vi visar också preliminära resultat från Mediebarometern 2020 för att ge en inblick i medieanvändningen under coronaepidemin. Se webbinariet här!

NYHET | 22 maj 2020

Norsk mediebarometer 2019

Omslag Norsk mediebarometer 2019Den nedåtgående trend som präglat läsningen av dagstidningar i Norge under många år har stannat av. Tidningsläsning på papper minskade men läsningen ökade online. En ökning för digitala plattformar märks också för tv och radio där streamingtjänster och poddar ökar snabbt. Det visar 2019 års Norska Mediebarometer, genomförd av Statistisk sentralbyrå (SSB).

NYHET | 20 maj 2020

Quiz om Mediebarometern 2019

Hur många ungdomar tittar på Netflix en vanlig dag?  Vem lyssnar på ljudböcker?  Gör vårt quiz för att testa dina kunskaper och få en smygtitt på resultaten från Mediebarometern 2019

Prenumerera på Medieanvändning/bruk