Medieanvändning/bruk

NYHET | 11 dec 2019

Telekomrapport: Mobil datatrafik ökar i Norden

Omslag nordisk telekomrapport 2018Nordborna lägger allt mindre tid på att prata i mobilen. Samtidigt skaffar sig allt fler snabbt bredband, och använder mer data i de mobila näten. Det är några resultat från den nordiska telekomrapporten för 2018.

NYHET | 5 dec 2019

The Nordics – Europe’s busiest users of culture and media online

With almost universal household Internet access, Iceland leads in using the Internet for streaming TV and movies, reading online news, listening to web radio and streaming music and purchasing films, music and reading material. The other Nordic countries usually follow closely, according to Eurostat's Culture Statistics report.

NYHET | 3 dec 2019

Rapport om danskarnas förståelse av nyheter

Omslag SLKS rapport om danskarnas nyhetsförståelse Forskare på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har undersökt hur den danska befolkningen uppfattar och förstår nyheter. Bland resultaten som överraskar är att sociala medier har mindre betydelse för åsiktsbildningen än väntat.

NYHET | 8 nov 2019

Barns och ungas kulturvanor i Norden

Kulturanalys Nordens rapport Making Culture - omslagKulturanalys Norden har under hösten gett ut en rapport om barns och ungas fritidskultur i Norden. Antologin presenterar aktuell forskning om barn och unga, och belyser bland annat användningen av digitala medier, smarta mobiler och dataspel.

NYHET | 23 okt 2019

Digitaliseringen präglar våra medieliv

Användningen av traditionella medier minskar och användningen av sociala medier planar ut.  Samtidigt ökar användningen av digitala streamingtjänster för rörlig bild och ljud. Det framkommer i rapporten Svenskarna och internet 2019, som Internetstiftelsen i Sverige presenterade den 15 oktober.

NYHET | 21 okt 2019

Sådan udvikler danskernes mediebrug sig

For første gang er der flere danskere, der dagligt bruger et nyhedssite, end der læser et trykt dagblad. Samtidig har halvdelen af dagbladene tabt mere end ti procent af læserne i 2018. Det er nogle af konklusionerne fra Slots- og Kulturstyrelsens Mediernes udvikling i Danmark 2019.

NYHET | 12 sep 2019

Flera nya rapporter om medie- och kulturvanor i Sverige

Tre svenska myndigheter har publicerat nya rapporter om svenskarnas konsumtion av medier och kultur.  De handlar om barn och unga som blir allt mer digitala, om åldersklyftor som ökar, och om stabila kulturvanor som långsamt förändras.

NYHET | 20 aug 2019

Så kan nordborna se mer nordisk tv

Minska geoblockeringar för nordisk public service-tv på nätet. Det är ett av förslagen i rapporten Nordisk tv på tværs af grænser, som undersöker hur nordborna kan få tillgång till fler nordiska tv-program.

Prenumerera på Medieanvändning/bruk