Medieanvändning/bruk

NYHET | 11 nov 2020

Telekomrapport: Uppåt för snabba bredband i Norden

Omslag nordisk-baltisk telekomrapport 2019Fast telefoni minskar kraftigt, medan antalet mobilabonnemang ligger stilla i Norden. Samtidigt ökar fiberabonnemangen och bredbandens hastighet. Det är några insikter från den senaste rapporten om de nordiska och baltiska telekommarknaderna.

NYHET | 2 nov 2020

Norges största undersökning om ungas medieanvändning

Omslag Medietilsynets rapporter om barn och medier 2020Under året har Medietilsynet publicerat nio delrapporter som behandlar olika aspekter av barns och ungas medieanvändning. Nu finns resultaten tillgängliga i sin helhet i två rapporter: Barn og medier 2020 och Foreldre og medier 2020.

NYHET | 26 okt 2020

Vägledning ska göra nätet tryggare för barn och unga

Tre svenska myndigheter med ansvar för att skydda barn och unga och stärka deras rättigheter står bakom en ny skrift. Skriften ger vägledning i tolkningen av gällande lagar och sammanfattar barns rätt till skydd mot skadlig mediepåverkan.

NYHET | 21 okt 2020

Se webbinariet om den svenska medieutvecklingen 2020

Digitala reklamplattformar dominerar, dagstidningsmarknaden har nått en ny botten och coronapandemin har orsakat en samhällsekonomisk tvärbromsning med allvarliga konsekvenser för reklammarknaden. Nu kan du ta del av resultaten från rapporten Medieutveckling – Medieekonomi 2020, som publiceras i dag av Myndigheten för press, radio och tv. Rapportens huvudresultat presenteras även i ett kostnadsfritt webbinarium som är öppet för alla.​

NYHET | 28 sep 2020

Så har svenskarnas nyhetsvanor förändrats

Omslag till SOM-institutets rapport Svenska medietrender 1995-2019Idag är en stor del av vår nyhetskonsumtion digital. Samtidigt tycks användningen av nyhetssajter och nyheter i sociala medier ha nått en platå. Det visar SOM-institutets rapport om medietrender i Sverige 1995-2019.

NYHET | 24 sep 2020

Norden kan få gemensam policy kring medie- och informationskunnighet

Spridning av felaktig och missvisande information och så kallade falska nyheter ökar påtagligt vid större nyhetshändelser. Ett av de mest effektiva sätten att motverka negativa konsekvenser är ökad medvetenhet och källkritisk kompetens. Nu föreslås en samnordisk policy för att stärka arbetet med ökad medie- och informationskunnighet i regionen.

NYHET | 1 sep 2020

Så konsumerar nordborna nyheter på nätet – resultat från Digital News Report 2020

Omslag Digital News Report 2020Norrmännen är världsbäst på att betala för nyheter på nätet, medan finländarna litar på nyheterna i större utsträckning än i andra länder. Det framkommer i Digital News Report 2020, som jämför nyhetskonsumtionen på nätet i 40 länder. Här lyfter vi några nordiska resultat.

NYHET | 7 jul 2020

Danskarnas medievanor – före och under pandemin

Strömmade tjänster, poddar och nyheter på nätet fortsätter öka, visar Slots- og Kulturstyrelsens nya rapport om medieutvecklingen. Årets rapport innehåller dessutom en analys av Covid-19-pandemins effekter på den danska mediemarknaden.

NYHET | 16 jun 2020

Medietrender i Finland – fem nya artiklar

Finska statistikcentralen presenterar fem nya analyser om Finlands medier. Läs om medieekonomi, mediekonsumtion, dagspress, tidskrifter, radio och television.

Prenumerera på Medieanvändning/bruk