NYHET | 8 nov 2019

Global Internet freedom continues its decline

The latest Freedom House report notes that global Internet freedom has continued its decline for nine consecutive years. Unregulated social media has been exploited for political and societal manipulation, and these tactics are being adopted around the globe. Iceland, however, maintains the integrity of their internet freedom with a top ranking of 95/100.

NYHET | 8 nov 2019

Barns och ungas kulturvanor i Norden

Kulturanalys Nordens rapport Making Culture - omslagKulturanalys Norden har under hösten gett ut en rapport om barns och ungas fritidskultur i Norden. Antologin presenterar aktuell forskning om barn och unga, och belyser bland annat användningen av digitala medier, smarta mobiler, och dataspel.

NYHET | 25 okt 2019

Sämsta året någonsin för svensk dagspress

Nordicom har i samverkan med Myndigheten för press, radio och tv tagit fram årets medieekonomirapport: Medieutveckling – Medieekonomi 2019. Den visar att kommersiell radio och tv gör goda resultat, medan dagspressen drabbats hårt av den nya konkurrenssituationen på mediemarknaden.

NYHET | 23 okt 2019

Digitaliseringen präglar våra medieliv

Användningen av traditionella medier minskar och användningen av sociala medier planar ut.  Samtidigt ökar användningen av digitala streamingtjänster för rörlig bild och ljud. Det framkommer i rapporten Svenskarna och internet 2019, som Internetstiftelsen i Sverige presenterade den 15 oktober.

NYHET | 21 okt 2019

Sådan udvikler danskernes mediebrug sig

For første gang er der flere danskere, der dagligt bruger et nyhedssite, end der læser et trykt dagblad. Samtidig har halvdelen af dagbladene tabt mere end ti procent af læserne i 2018. Det er nogle af konklusionerne fra Slots- og Kulturstyrelsens Mediernes udvikling i Danmark 2019.

NYHET | 30 sep 2019

Nordicom söker biträdande föreståndare

Nordicom utökar sin ledningsorganisation och söker nu en heltidsanställd biträdande föreståndare. Den biträdande föreståndaren kommer att arbeta tillsammans med Nordicoms föreståndare och medverka i den strategiska och dagliga ledningen av Nordicoms verksamhet. ​

NYHET | 18 sep 2019

Tv-licensen skrotas i Norden – ersätts med skattsedeln

Nordens flaggor foto Johannes Jansson norden.orgUnder en period på drygt tio år har alla Nordens länder bytt – eller är på gång att byta – till skattefinansierad public service. Men det finns både likheter och skillnader mellan de valda skattemodellerna. Här är en kartläggning. (Uppdaterad version av en artikel publicerad i maj.)

NYHET | 12 sep 2019

Flera nya rapporter om medie- och kulturvanor i Sverige

Tre svenska myndigheter har publicerat nya rapporter om svenskarnas konsumtion av medier och kultur.  De handlar om barn och unga som blir allt mer digitala, om åldersklyftor som ökar, och om stabila kulturvanor som långsamt förändras.