PUBLIKATIONER | 3 jun 2021

Media for Democracy Monitor 2021

In a two-volume edition, the Media for Democracy Monitor 2021 delivers a panorama of the news media’s performance regarding freedom, equality and control across 18 countries worldwide.

PUBLIKATIONER | 25 maj 2021

Rekordhög mediekonsumtion under 2020 – rörlig bild mest populärt

Den svenska befolkningen lade närmare sju timmar på olika typer av medier en genomsnittlig dag under 2020. Åtta av tio använde sociala nätverkstjänster och sju av tio läste dagstidning en vanlig dag. Detta är några av resultaten från Mediebarometern 2020.

NYHET | 25 maj 2021

Se webbinariet om Mediebarometern 2020

Den 27 maj presenterar Nordicom resultaten från 2020 års Mediebarometer, den årliga undersökningen av den svenska befolkningens medievanor. Webbinariet, med de viktigaste resultaten från Mediebarometern 2020 och två exklusiva analyser av hur nyhetskonsumtionen påverkats under pandemin, kan ses här på Nordicoms webbplats.

NYHET | 18 maj 2021

Dansk rapport: Lokala nyhetsmedier backar, tv går framåt

Medan intäkterna för lokala och regionala nyhetsmedier minskar, går det framåt för tv och strömmade tjänster. Det visar Kulturministeriets analys av den danska mediebranschens utveckling från 2016 till 2019.

| 5 maj 2021

Program för webbinarium om Mediebarometerns resultat 2020

Årets presentation ger de viktigaste resultaten från Mediebarometern 2020 och två exklusiva analyser av hur nyhetskonsumtionen har påverkats under pandemin. Välkommen på webbinarium den 27 maj kl. 10:00.

NYHET | 29 apr 2021

Webbinarium om jämställdhet i nyhetsmedierna

Kamera som filmar en kvinnaDen 28 april 2021 höll Nordicom och Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet ett webbinarium om projektet Comparing Gender and Media Equality Across the Globe (GEM). Se det inspelade webbinariet här.

NYHET | 29 apr 2021

Norsk mediebarometer 2020: Mer nyheter och mer strömmat

Omslag Norsk mediebarometer 2020Fler norrmän följde med på nyheterna under pandemiåret 2020. Det visar 2020 års Norsk mediebarometer, genomförd av Statistisk sentralbyrå (SSB).

NYHET | 28 apr 2021

Norden fortsatt bäst på pressfrihet – men globalt är bilden dyster

Karta över pressfriheten i världenÄven i år toppar Norden listan över pressfriheten i världen. Men i sju av tio länder i världen blockeras den fria journalistiken, ett läge som förvärrats av coronapandemin.

PUBLIKATIONER | 28 apr 2021

New Special Issue on the relationship between media and class

A new Special Issue has just been published, entitled “Class in/and the media: On the importance of class in media and communication studies”. The eight contributions to this special issue collectively focus on the relationship between media and class.

NYHET | 26 apr 2021

Webbinarium om Covid-19 och de nordiska nyhetsmedierna

Skärmdump presentation av rapporten Covid-19 och de nordiska nyhetsmediernaCoronapandemin har haft stor inverkan på de nordiska nyhetsmedierna. Samtidigt som annonsintäkterna har fallit kraftigt har intresset bland publiken för den professionella nyhetsbevakningen ökat. Se webbinariet om rapporten "Covid-19 och de nordiska nyhetsmedierna".