Danmark

Just nu har Göteborgs universitet problem med sina e-postservrar, vilket innebär att ca hälften av universitetets personal inte kommer åt sin e-post. Om du vill få kontakt med någon av Nordicoms personal rekommenderar vi dig att ringa oss istället. Här finns kontaktuppgifter till Nordicoms medarbetare: https://www.nordicom.gu.se/sv/om-nordicom/personal. Problemet gäller både e-postadresser till enskilda medarbetare och funktionsbrevlådor.

NYHET | 7 jul 2020

Danskarnas medievanor – före och under pandemin

Strömmade tjänster, poddar och nyheter på nätet fortsätter öka, visar Slots- og Kulturstyrelsens nya rapport om medieutvecklingen. Årets rapport innehåller dessutom en analys av Covid-19-pandemins effekter på den danska mediemarknaden.

PUBLIKATIONER | 10 mar 2020

Danska dramaserier gjorde global succé

Danska tv-serier inom genren Nordic noir har nått stora publikframgångar över hela världen. En ny antologi, The Global Audience of Danish Television Drama, utforskar de danska seriernas internationella succé och hur deras spridning utmanar konventionella teorier om publikstudier.

NYHET | 14 feb 2020

Ljudböcker ökar i Norge och Danmark

Allt fler lyssnar på strömmade ljudböcker, men pappersboken är fortfarande i topp. Två aktuella rapporter belyser boktrenderna i det digitala samhället.

NYHET | 3 dec 2019

Rapport om danskarnas förståelse av nyheter

Omslag SLKS rapport om danskarnas nyhetsförståelse Forskare på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har undersökt hur den danska befolkningen uppfattar och förstår nyheter. Bland resultaten som överraskar är att sociala medier har mindre betydelse för åsiktsbildningen än väntat.

NYHET | 21 okt 2019

Sådan udvikler danskernes mediebrug sig

For første gang er der flere danskere, der dagligt bruger et nyhedssite, end der læser et trykt dagblad. Samtidig har halvdelen af dagbladene tabt mere end ti procent af læserne i 2018. Det er nogle af konklusionerne fra Slots- og Kulturstyrelsens Mediernes udvikling i Danmark 2019.

NYHET | 20 aug 2019

Today Nordicom Launches NordMedia Network

At the NordMedia conference in August 2019, Nordicom launches a new digital platform dedicated to Nordic media researchers. On the platform, you are able to present yourself and your research, find partners and keep up to date with the latest in Nordic media research, in a completely new Nordic context.

NYHET | 26 mar 2019

Mediebranchen taber tre procent af omsætningen

Omsætningen i den danske mediebranche faldt med tre procent fra 2016 til 2017, og det gik særligt ud over skrevne medier. Det viser Slots- og Kulturstyrelsens nye analyse Mediebranchens omsætning og beskæftigelse.

NYHET | 4 mar 2019

Nytt från de nordiska forskningstidskrifterna

Forskningstidskrifterna MedieKultur i Danmark och Media & viestintä i Finland har utkommit med nya nummer. Temat för MedieKultur är “Cultural Critique: Re-negotiating cultural authority in digital media culture” och Media & viestintä har temat “Media, hope and future”.

NYHET | 8 feb 2019

Så använde danskarna medier 2018 – fokus tv, radio, webb

Omslag till rapporten Medieudviklingen 2018Danskarnas medieanvändning blir stadigt mer digital. Samtidigt minskar den dagliga medietiden. Forskarnas förklaring: digitaliseringen gör medie-användningen mer effektiv.

Prenumerera på Danmark