Världen

NYHET | 29 apr 2021

Webbinarium om jämställdhet i nyhetsmedierna

Kamera som filmar en kvinnaDen 28 april 2021 höll Nordicom och Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet ett webbinarium om projektet Comparing Gender and Media Equality Across the Globe (GEM). Se det inspelade webbinariet här.

NYHET | 28 apr 2021

Norden fortsatt bäst på pressfrihet – men globalt är bilden dyster

Karta över pressfriheten i världenÄven i år toppar Norden listan över pressfriheten i världen. Men i sju av tio länder i världen blockeras den fria journalistiken, ett läge som förvärrats av coronapandemin.

NYHET | 23 nov 2020

Nyhetsmedierna blir jämställda först om 70 år

Kamera som filmar en kvinnaKvinnor är underrepresenterade i nyhetsmedierna i nästan alla världens länder. Om inte utvecklingen går snabbare kommer det att dröja flera decennier innan nyhetsmedierna är helt jämställda globalt. Det visar en studie publicerad av Nordicom, där en grupp forskare tagit fram ett nytt, användarvänligt index för att mäta jämställdhet i nyhetsmedier.

NYHET | 23 jun 2020

Högt resultat för Nordicom Review i ny Scopus-indexering

Photo of Nordic Review journalsScopus har precis presenterat resultaten för 2019 års så kallade ”cite score”. För Nordicom Reviews del innebär de en rejäl ökning: från 0,8 till 1,2. Ökningen är en del av en längre trend med förbättrade resultat för Nordicom Review.

NYHET | 18 maj 2020

Norden världsbäst på pressfrihet – Norge fortsatt etta

Fyra nordiska länder toppar 2020 års pressfrihetsindex från Reportrar utan gränser. Norge kommer först, följt av Finland, Danmark och Sverige. Men globalt sett hotas den fria journalistiken, och med coronakrisen förvärras läget.

NYHET | 31 jan 2020

Updates on the changing global media landscape

Three reports presenting world trends and current findings within media development and freedom of expression were released by UNESCO in late 2019.

NYHET | 16 dec 2019

From Individuals to Communities: Towards New Enhancements of Media and Information Literacy

Media and information literacy (MIL) has been criticised for having become a term that is too overarching and inclusive to have proper meaning. In the final chapter of a newly published anthology, the authors Alton Grizzle and Masatoshi Hamada present an outline for a “new-generation expansion” of the concept, the “Media and Information Literacy Expansion”, MILx.

NYHET | 8 nov 2019

Global Internet freedom continues its decline

The latest Freedom House report notes that global Internet freedom has continued its decline for nine consecutive years. Unregulated social media has been exploited for political and societal manipulation, and these tactics are being adopted around the globe. Iceland, however, maintains the integrity of their internet freedom with a top ranking of 95/100.

NYHET | 25 apr 2019

Norden toppar pressfrihetsindex

Reportrar utan gränsers karta över pressfriheten i världen 2019Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2019 placerar Norge i topp – för tredje året i rad. Finland är tvåa, medan Sverige halkar ner ett steg och rankas som trea. Globalt sett minskar antalet trygga länder för journalister.

NYHET | 8 mar 2019

A celebration of feminist media scholars and activists

Today, on the International Women’s Day, we are highlighting one of the chapters in an upcoming anthology. The chapter explores how gender inequalities are reproduced and transformed via media.

- It can be seen as a celebration to the work of feminist media scholars and activists, says researcher Sara De Vuyst, one of the authors of the chapter.

Prenumerera på Världen