NYHET | 2 sep 2020

Nordicom samordnar nytt forum för MIK-forskning

Nordicom kommer att inrätta ett nytt forum för att identifiera och samordna forskare inom medie- och informationskunnighet – MIK. Satsningen är en del av det nationella nätverket MIK Sverige som lanserades av Statens medieråd på uppdrag av Sveriges regering.

NYHET | 1 jun 2020

Nordicom ny medlem i nätverket MIK Sverige

Nordicom har anslutit till nätverket MIK Sverige, som koordineras av Statens medieråd. Medie- och informationskunnighet – MIK– är en viktig förmåga i alla åldrar för att kunna hantera, analysera och värdera innehåll i medier och för att själv kunna delta i debatt och diskussion.

PUBLIKATIONER | 29 maj 2020

Digital dagstidning dominerar och de flesta ser rörlig bild – här är de 13 viktigaste resultaten från Mediebarometern 2019

Den svenska befolkningen lade mer än sex timmar på olika typer av medier en genomsnittlig dag under 2019. Åtta av tio använde sociala nätverkstjänster och två av tre läste dagstidning en vanlig dag. Detta är några av resultaten från Mediebarometern 2019.

NYHET | 27 maj 2020

Se Nordicoms webbinarium om Mediebarometern 2019

Den 29 maj 2020 presenterar Nordicom resultaten från 2019 års Mediebarometer, den årliga undersökningen av den svenska befolkningens medievanor vid ett webbinarium. Utöver huvudresultaten presenteras även aktuella analyser om utveckling inom medieanvändning. Vi visar också preliminära resultat från Mediebarometern 2020 för att ge en inblick i medieanvändningen under coronaepidemin. Se webbinariet här!

NYHET | 20 maj 2020

Quiz om Mediebarometern 2019

Hur många ungdomar tittar på Netflix en vanlig dag?  Vem lyssnar på ljudböcker?  Gör vårt quiz för att testa dina kunskaper och få en smygtitt på resultaten från Mediebarometern 2019

NEWS | 12 maj 2020

Nordicom i nytt samarbete för kvalitetsgranskning av akademiska böcker

Nordicom har inlett ett samarbete med Kriterium, en svensk plattform för kvalitetskontroll av vetenskapliga böcker. Nu kan bokmanus som Nordicom tagit emot skickas till Kriterium för att kvalitetsgranskas, nå en större läsarkrets och få en tydlig kvalitetsmärkning. Samarbetet är ett naturligt steg för två organisationer som vill förbättra förutsättningarna för svensk och nordisk forskning.

NYHET | 1 apr 2020

Save the date 29/5: Webbinarium om resultaten från Mediebarometern 2019

Den 29 maj 2020 är det dags för Nordicom vid Göteborgs universitet att presentera resultaten från 2019 års Mediebarometer, den årliga undersökningen om svenskarnas medievanor. I år blir det ett webbinarium i stället för ett seminarium.

NYHET | 16 dec 2019

From Individuals to Communities: Towards New Enhancements of Media and Information Literacy

Media and information literacy (MIL) has been criticised for having become a term that is too overarching and inclusive to have proper meaning. In the final chapter of a newly published anthology, the authors Alton Grizzle and Masatoshi Hamada present an outline for a “new-generation expansion” of the concept, the “Media and Information Literacy Expansion”, MILx.

PUBLIKATIONER | 4 dec 2019

Hyperlokala nyhetsmedier ersätter inte nedlagda lokalredaktioner

Samtidigt som allt fler lokala tidningsredaktioner läggs ner växer floran av nya digitala medier som förmedlar lokala nyheter. Men de nya så kallade hyperlokala medierna finns oftast på platser som redan har en lokalredaktion, och de har ofta en osäker ekonomi. Därför blir de sällan ersättare för nedlagda lokalredaktioner. Det är några av slutsatserna från en ny samling studier om hyperlokala medier publicerad av Nordicom.

Prenumerera på Sverige