NYHET | 26 okt 2020

Vägledning ska göra nätet tryggare för barn och unga

Tre svenska myndigheter med ansvar för att skydda barn och unga och stärka deras rättigheter står bakom en ny skrift. Skriften ger vägledning i tolkningen av gällande lagar och sammanfattar barns rätt till skydd mot skadlig mediepåverkan.

NYHET | 22 okt 2020

Svensk utredning: Rekommendationer för att värna det demokratiska samtalet

Omslag SOU 2020:56 Det demokratiska samtaletI slutet av september överlämnade kommittén Nationell satsning på ökad medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet sitt slutbetänkande. Budskapet som förmedlas är att det trots ett allvarligt läge går att påverka i positiv riktning.

NYHET | 21 okt 2020

Se webbinariet om den svenska medieutvecklingen 2020

Digitala reklamplattformar dominerar, dagstidningsmarknaden har nått en ny botten och coronapandemin har orsakat en samhällsekonomisk tvärbromsning med allvarliga konsekvenser för reklammarknaden. Nu kan du ta del av resultaten från rapporten Medieutveckling – Medieekonomi 2020, som publiceras i dag av Myndigheten för press, radio och tv. Rapportens huvudresultat presenteras även i ett kostnadsfritt webbinarium som är öppet för alla.​

NYHET | 28 sep 2020

Så har svenskarnas nyhetsvanor förändrats

Omslag till SOM-institutets rapport Svenska medietrender 1995-2019Idag är en stor del av vår nyhetskonsumtion digital. Samtidigt tycks användningen av nyhetssajter och nyheter i sociala medier ha nått en platå. Det visar SOM-institutets rapport om medietrender i Sverige 1995-2019.

NYHET | 2 sep 2020

Nordicom samordnar nytt forum för MIK-forskning

Nordicom kommer att inrätta ett nytt forum för att identifiera och samordna forskare inom medie- och informationskunnighet – MIK. Satsningen är en del av det nationella nätverket MIK Sverige som lanserades av Statens medieråd på uppdrag av Sveriges regering.

NYHET | 1 jun 2020

Nordicom ny medlem i nätverket MIK Sverige

Nordicom har anslutit till nätverket MIK Sverige, som koordineras av Statens medieråd. Medie- och informationskunnighet – MIK– är en viktig förmåga i alla åldrar för att kunna hantera, analysera och värdera innehåll i medier och för att själv kunna delta i debatt och diskussion.

PUBLIKATIONER | 29 maj 2020

Digital dagstidning dominerar och de flesta ser rörlig bild – här är de 13 viktigaste resultaten från Mediebarometern 2019

Den svenska befolkningen lade mer än sex timmar på olika typer av medier en genomsnittlig dag under 2019. Åtta av tio använde sociala nätverkstjänster och två av tre läste dagstidning en vanlig dag. Detta är några av resultaten från Mediebarometern 2019.

NYHET | 27 maj 2020

Se Nordicoms webbinarium om Mediebarometern 2019

Den 29 maj 2020 presenterar Nordicom resultaten från 2019 års Mediebarometer, den årliga undersökningen av den svenska befolkningens medievanor vid ett webbinarium. Utöver huvudresultaten presenteras även aktuella analyser om utveckling inom medieanvändning. Vi visar också preliminära resultat från Mediebarometern 2020 för att ge en inblick i medieanvändningen under coronaepidemin. Se webbinariet här!

NYHET | 20 maj 2020

Quiz om Mediebarometern 2019

Hur många ungdomar tittar på Netflix en vanlig dag?  Vem lyssnar på ljudböcker?  Gör vårt quiz för att testa dina kunskaper och få en smygtitt på resultaten från Mediebarometern 2019

NEWS | 12 maj 2020

Nordicom i nytt samarbete för kvalitetsgranskning av akademiska böcker

Nordicom har inlett ett samarbete med Kriterium, en svensk plattform för kvalitetskontroll av vetenskapliga böcker. Nu kan bokmanus som Nordicom tagit emot skickas till Kriterium för att kvalitetsgranskas, nå en större läsarkrets och få en tydlig kvalitetsmärkning. Samarbetet är ett naturligt steg för två organisationer som vill förbättra förutsättningarna för svensk och nordisk forskning.

Prenumerera på Sverige