MIK

Just nu har Göteborgs universitet problem med sina e-postservrar, vilket innebär att ca hälften av universitetets personal inte kommer åt sin e-post. Om du vill få kontakt med någon av Nordicoms personal rekommenderar vi dig att ringa oss istället. Här finns kontaktuppgifter till Nordicoms medarbetare: https://www.nordicom.gu.se/sv/om-nordicom/personal. Problemet gäller både e-postadresser till enskilda medarbetare och funktionsbrevlådor.

NYHET | 24 sep 2020

Norden kan få gemensam policy kring medie- och informationskunnighet

Spridning av felaktig och missvisande information och så kallade falska nyheter ökar påtagligt vid större nyhetshändelser. Ett av de mest effektiva sätten att motverka negativa konsekvenser är ökad medvetenhet och källkritisk kompetens. Nu föreslås en samnordisk policy för att stärka arbetet med ökad medie- och informationskunnighet i regionen.

NYHET | 2 sep 2020

Nordicom samordnar nytt forum för MIK-forskning

Nordicom kommer att inrätta ett nytt forum för att identifiera och samordna forskare inom medie- och informationskunnighet – MIK. Satsningen är en del av det nationella nätverket MIK Sverige som lanserades av Statens medieråd på uppdrag av Sveriges regering.

NYHET | 1 jun 2020

Nordicom ny medlem i nätverket MIK Sverige

Nordicom har anslutit till nätverket MIK Sverige, som koordineras av Statens medieråd. Medie- och informationskunnighet – MIK– är en viktig förmåga i alla åldrar för att kunna hantera, analysera och värdera innehåll i medier och för att själv kunna delta i debatt och diskussion.

NYHET | 17 dec 2019

Mediekunnighet i Finland – nya nationella riktlinjer på plats

Omslag Medialukutaito Suomessa: kansalliset mediakasvatuslinjauksetI Finland har de nationella riktlinjerna för mediekunnighet – eller mediefostran – uppdaterats. Undervisnings- och kulturministeriet publicerade det nya policydokumentet Mediekunnighet i Finland den 16 december 2019 (tillgängligt på finska och engelska).

NYHET | 16 dec 2019

From Individuals to Communities: Towards New Enhancements of Media and Information Literacy

Media and information literacy (MIL) has been criticised for having become a term that is too overarching and inclusive to have proper meaning. In the final chapter of a newly published anthology, the authors Alton Grizzle and Masatoshi Hamada present an outline for a “new-generation expansion” of the concept, the “Media and Information Literacy Expansion”, MILx.

PUBLIKATIONER | 4 dec 2018

Stora variationer i barns och ungas nyhetsanvändning

Hur konsumerar barn och unga nyheter i ett digitalt medielandskap? Det har Nordicom och Statens medieråd undersökt i en ny antologi med författare från både Norden och Baltikum. Den visar bland annat att nyhetsorganisationer som vill nå yngre målgrupper måste arbeta i flera olika kanaler för att lyckas.

NYHET | 27 sep 2018

Tre nordiska länder breddar satsningen på mediekunnighet

Medie- och informationskunnighet blir allt viktigare för att stärka demokrati och yttrandefrihet. Finland, Norge och Sverige breddar nu sina insatser – från fokus på barn och unga till att omfatta hela befolkningen, oavsett ålder.

PUBLIKATIONER | 21 aug 2018

Sverige behöver en samlad politik för MIK

Sverige behöver ett nationellt politiskt ramverk för hur medie- och informationskunnigheten (MIK) kan stärkas bland medborgarna. Det anser Ulla Carlsson, Unescoprofessor i yttrandefrihet vid Göteborgs universitet, som nu har överlämnat en kunskapsöversikt till regeringen med förslag på åtgärder.

NYHET | 5 jun 2018

Medie- och informationskunnighet – en demokratifråga

Den 30 maj arrangerade UNESCO-professuren vid Göteborgs universitet och Svenska Unescorådet en konferens i syfte att diskutera och finna modeller för att främja medie- och informationskunnighet utifrån ett demokratiperspektiv.

Prenumerera på MIK