Kategori: Mediestruktur

En person filmar med en kamera
Nyhet | 27 mar 2023

Ny databas kring medieägandet i EU

Nyligen lanserades EurOMo, en ny databas över medieägandet i femton av EU:s medlemsländer. Databasen är ett resultat av forskningsprojektet European Media Ownership Monitor vars mål är att öka kunskapen om vilka som äger de stora nyhetsmedierna i EU.
En familj sitter i soffan framför tv:n.
Ny publikation | 15 mar 2023

Ökad digitalisering och ägarkoncentration i det svenska medielandskapet

Traditionella medier minskar i popularitet, minskade annonsintäkter kan påverka medborgarnas tillgång till lokala nyheter, och ägandet på dagstidningsmarknaden har koncentrerats till ett fåtal regionala tidningsmonopol. Rapporten MedieSverige 2023 ger en aktuell och bred översikt av dagens svenska medielandskap.
Europaparlamentet i Strasbourg i Frankrike fotograferat underifrån.
Call for papers | 01 mar 2023

Call for papers: Medieägande och mediereglering i Europa

Call for papers till ett nytt temanummer av Nordicom Review. Läs mer på engelska.
De nordiska flaggorna.
Ny publikation | 31 jan 2023

Nytt faktablad: Nordens tio största tidningsföretag 2021

Mätt i omsättning under 2021 kommer Nordens fyra största tidningsföretag från fyra länder. Den enskilt största aktören är det svenska medieföretaget Bonniers nyhetsmediedivision: Bonnier News. Ett nytt faktablad från Nordicom presenterar listan över Nordens tio största tidningsföretag 2021.
Närbild på två par händer som håller i telefoner.
Ny publikation | 26 jan 2023

Telenor och Spotify i topp på listan över Nordens 25 största medieföretag 2021

I Nordicoms senaste faktablad presenteras listan över de 25 största medieföretagen i Norden. Listan omfattar en stor variation av verksamheter sett till geografisk lokalisering, ålder och ägarstruktur, liksom verksamhetsinriktning och lönsamhetsnivåer.
Mobil som visar det digitala nyhetsbrevet
Nyhetsbrev | 21 apr 2022

Nytt nummer av vårt nordiska nyhetsbrev

Välkommen till nyhetsbrevet Medietrender i Norden. Läs om medievanor, mediemarknad och aktuell mediepolitik i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige.
Mobil som visar det digitala nyhetsbrevet
Nyhetsbrev | 08 dec 2021

Medieekonomi, medievanor och mediepolitik i vårt nordiska nyhetsbrev

Hur har pandemin påverkat mediernas ekonomi? Var finner man statistik om medievanor? Och vilka frågor är på den mediepolitiska agendan? Läs mer i det nya numret av Nordicoms nordiska nyhetsbrev.
En tvådelad bild som visar en hög papperstidningar och EU-flaggor
Nyhet | 02 dec 2021

Nu granskas medieägandet i Europa – Nordicom i nytt projekt

Hur ser medieägandet ut i EU? Den frågan ska det nya pilotprojektet Euromedia Ownership Monitor försöka besvara och förklara i en kommande databas.
Pressmeddelande | 11 nov 2021

Sveriges medieföretag allt mer jämställda

En allt större andel kvinnor har tagit plats i de svenska medieföretagens styrelser de senaste åren, vilket lett till att jämställdheten ökat markant. Det visar en ny kartläggning som Nordicom vid Göteborgs universitet har gjort. Trots att andelen kvinnor fortfarande tunnas ut högre upp i företagsstrukturen, syns en tydligt positiv trend mot ökad jämställdhet över tid.
Mobil som visar det digitala nyhetsbrevet
Nyhetsbrev | 30 jun 2021

Nyfiken på medier i Norden? Läs vårt senaste nyhetsbrev

Pandemins konsekvenser för nyhetsmedierna, en ökande mediekonsumtion under 2020 och en fortsatt topposition för Norden i Digital News Report. Det är några av nyheterna i årets andra nummer av vårt nordiska nyhetsbrev.