Finland

NYHET | 16 okt 2020

Se webbinarier om medie- och informationskunnighet på NordMedia Network

Under hösten 2020 anordnade Nordicom och Statens medieråd en webbinarieserie om medie- och informationskunnighet (MIK) i de nordiska länderna: Media Education in the Nordic Countries – Lessons Learned from the Neighbours. Webbinarierna är på engelska och kan nu ses på NordMedia Network som är Nordicoms digitala plattform för nordiska och nordiskt orienterade medieforskare.

NYHET | 16 jun 2020

Medietrender i Finland – fem nya artiklar

Finska statistikcentralen presenterar fem nya analyser om Finlands medier. Läs om medieekonomi, mediekonsumtion, dagspress, tidskrifter, radio och television.

NYHET | 5 maj 2020

Finland ger krisstöd till journalistik – och vill utreda permanent stöd

En finsk utredning föreslår snabbt stöd till medier som drabbats av coronapandemin – med pengar till journalistiskt innehåll. På längre sikt föreslås ett permanent stöd till journalistiken i Finland.

NYHET | 8 apr 2020

Etisk kompetens och livslångt lärande – framtida färdigheter i mediebranschen

Etisk bedömningsförmåga, innovationsförmåga och förmåga att lära sig nytt på kontinuerlig basis och egen hand – dessa är framtida kompetenser för medie- och kommunikationsbranschen. Det konstateras i två finska rapporter som nyligen har kartlagt framtida kompetenser inom medie- och kommunikationsbranschen.

NYHET | 25 mar 2020

Finsk medie- och kommunikationspolitik följs upp med ny rapport

Kommunikationsministeriet i Finland har publicerat en rapport som undersöker den finska mediepolitiken och mediebranschen. Rapporten följer upp den politiska utvecklingen utifrån en rad indikatorer som föreslogs i en tidigare utredning 2018.

NYHET | 17 dec 2019

Mediekunnighet i Finland – nya nationella riktlinjer på plats

Omslag Medialukutaito Suomessa: kansalliset mediakasvatuslinjauksetI Finland har de nationella riktlinjerna för mediekunnighet – eller mediefostran – uppdaterats. Undervisnings- och kulturministeriet publicerade det nya policydokumentet Mediekunnighet i Finland den 16 december 2019 (tillgängligt på finska och engelska).

PUBLIKATIONER | 4 dec 2019

Hyperlokala nyhetsmedier ersätter inte nedlagda lokalredaktioner

Samtidigt som allt fler lokala tidningsredaktioner läggs ner växer floran av nya digitala medier som förmedlar lokala nyheter. Men de nya så kallade hyperlokala medierna finns oftast på platser som redan har en lokalredaktion, och de har ofta en osäker ekonomi. Därför blir de sällan ersättare för nedlagda lokalredaktioner. Det är några av slutsatserna från en ny samling studier om hyperlokala medier publicerad av Nordicom.

NYHET | 22 nov 2019

Finsk medieekonomi 2018

Graf Den finska mediemarknaden 2017-2018Under 2018 ökade intäkterna för tv, radio och andra ljudmedier i Finland. Men för dagspress och tidskrifter fortsatte fallet, enligt nya tal från finska Statistikcentralen.

NYHET | 20 aug 2019

Today Nordicom Launches NordMedia Network

At the NordMedia conference in August 2019, Nordicom launches a new digital platform dedicated to Nordic media researchers. On the platform, you are able to present yourself and your research, find partners and keep up to date with the latest in Nordic media research, in a completely new Nordic context.

NYHET | 5 jul 2019

Nya medievanor i Finland

Hur har finländarnas medievanor förändrats över tid? Och vilka medier betalar hushållen för? Finska Statistikcentralen undersöker utvecklingen i en ny artikel om tv, radio, dagspress, tidskrifter och medier på nätet.

Prenumerera på Finland