Två bilder: En hög med mappar och ett foto av Magnus Fredriksson.
Foto: Alexander Grey, Unsplash och Felix Dahlöf

Magnus Fredriksson ny redaktör vid Nordicom

Nyhet
 | 23 mars 2023
I mars börjar Magnus Fredriksson som redaktör vid Nordicom. Fredriksson har en lång forskarbakgrund och kommer senast från rollen som docent och studierektor för forskarutbildningen vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet.

Efter över 25 år som kommunikationsforskare byter Magnus Fredriksson karriärinriktning och börjar som redaktör vid Nordicom – en roll han ser fram emot att gå in i.

– Nordicom är en central aktör när det kommer till nordisk forskning inom medier, kommunikation och journalistik. Jag ser fram emot att bli en del av intressanta projekt och se dem utvecklas till publikationer av hög kvalitet, säger Fredriksson.

Fredriksson kommer senast från rollen som docent och studierektor för forskarutbildningen vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet. Bland hans tidigare arbetsplatser finns även Högskolan Väst, Uppsala universitet och Lunds universitet. I sin forskning fokuserar Fredriksson på offentliga organisationers kommunikation och betydelsen av professionella, organisatoriska och samhälleliga normer, värderingar och idéer.

Som en av Nordicoms två redaktörer kommer Fredriksson bland annat att bedöma den vetenskapliga kvaliteten i manuskript, hantera peer-review-granskningar samt bistå författare och externa redaktörer genom skriv- och utvärderingsprocesserna för Nordicoms böcker och tidskriften Nordicom Review. Här blir forskarbakgrunden en fördel enligt Fredriksson.

– Tack vare min bakgrund har jag bred kunskap om vad det innebär att forska och publicera sig i en internationell kontext. Det tror jag gör att jag har förståelse för förutsättningarna som Nordicoms författare arbetar under, säger han.

Att Fredriksson blir en del av redaktionen bidrar till nya möjligheter för Nordicoms förlagsverksamhet, enligt Jonas Ohlsson, föreståndare vid Nordicom.

– Det är väldigt roligt att få välkomna Magnus till vår redaktion. Han är en respekterad forskare inom sitt område och har en lång erfarenhet av att bedöma och förbättra vetenskapliga manuskript. Jag är säker på att han kommer att hjälpa Nordicom att bli till ännu större nytta för det nordiska forskarsamhället, säger Ohlsson.

Fredriksson kommer att arbeta 70 procent vid Nordicom och fortsätta med sin forskning vid JMG på deltid.

Julia Romell

Områden :