Yttrandefrihet / mediemångfald

NYHET | 25 apr 2019

Norden toppar pressfrihetsindex

Reportrar utan gränsers karta över pressfriheten i världen 2019Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2019 placerar Norge i topp – för tredje året i rad. Finland är tvåa, medan Sverige halkar ner ett steg och rankas som trea. Globalt sett minskar antalet trygga länder för journalister.

NYHET | 19 nov 2018

Media reporting: facts, nothing but facts?

Hur säkras en sann och objektiv nyhetsrapportering? En ny rapport kartlägger lagar, rättspraxis och självreglering på området – i Europa och på nationell nivå. Från Norden ingår Finland.

NYHET | 16 nov 2018

Global studie: Friheten på nätet minskar

Under 2018 minskade friheten på internet för åttonde året i rad, enligt den årliga sammanställningen från Freedom House. Värst är situationen i Kina, medan Island och Estland är de länder som har störst nätfrihet.

NYHET | 27 sep 2018

Tre nordiska länder breddar satsningen på mediekunnighet

Medie- och informationskunnighet blir allt viktigare för att stärka demokrati och yttrandefrihet. Finland, Norge och Sverige breddar nu sina insatser – från fokus på barn och unga till att omfatta hela befolkningen, oavsett ålder.

NYHET | 12 sep 2018

UNESCO launches a new model curriculum for combatting disinformation

How to teach journalism in the digital era and, in particular, how to make disinformation part of the curriculum? UNESCO has now introduced a new model curriculum with practical lessons and exemplary assigments to show how disinformation can become part of course syllabi in journalism education.

NYHET | 2 jul 2018

Stabilt medieförtroende, men sprickor i fasaden

Det finns tydliga skillnader mellan olika samhällsgrupper vad gäller medieförtroende och nyhetsanvändning. Det framgår av SOM-institutets nya forskningsantologi som pekar på en ökad polarisering, men också en långsiktig stabilitet, i det svenska samhället.

NYHET | 3 maj 2018

Fighting Fakes – The Nordic Way

“Fake News” understood as propaganda, lies, disinformation and fake factory stories are serious threats to our democracies. The Nordic Council of Ministers is now launching a booklet on how to counter so-called “fake news".

NYHET | 10 apr 2018

New report advises EU on how to counter fake news

Cover: The final report of the high level expert groupA new report from the European Commission presents advice on how to counter fake news and disinformation spread online.

PUBLIKATIONER | 9 jan 2018

Yttrandefriheten i dagens mediekultur

Yttrandefriheten i dagens mediekultur, omslag. Att skydda människors integritet går före yttrandefrihet, det ansåg svenskarna i den nationella SOM-undersökningen som rapporterades förra året. Nu publicerar Nordicom boken ”Yttrandefriheten i dagens mediekultur” som utreder yttrandefrihetens ställning i vårt digitala samhälle.

NYHET | 12 dec 2017

Mediefrågor på den nordiska agendan 2018

Under Sveriges ordförandeskap i Nordiska Ministerrådet 2018 kommer mediefrågor att få en viktig plats på den nordiska agendan. Fokus läggs bland annat på att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och att motverka desinformation på nätet.

Prenumerera på Yttrandefrihet / mediemångfald