Yttrandefrihet / mediemångfald

Just nu har Göteborgs universitet problem med sina e-postservrar, vilket innebär att ca hälften av universitetets personal inte kommer åt sin e-post. Om du vill få kontakt med någon av Nordicoms personal rekommenderar vi dig att ringa oss istället. Här finns kontaktuppgifter till Nordicoms medarbetare: https://www.nordicom.gu.se/sv/om-nordicom/personal. Problemet gäller både e-postadresser till enskilda medarbetare och funktionsbrevlådor.

NYHET | 22 okt 2020

Svensk utredning: Rekommendationer för att värna det demokratiska samtalet

Omslag SOU 2020:56 Det demokratiska samtaletI slutet av september överlämnade kommittén Nationell satsning på ökad medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet sitt slutbetänkande. Budskapet som förmedlas är att det trots ett allvarligt läge går att påverka i positiv riktning.

NYHET | 18 maj 2020

Media freedom made in Scandinavia – examples of best practice

Cover report Media freedom made in ScandinaviaThe European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) seeks to inspire positive changes with their first Fact Finding Mission (FFM) to investigate policies and approaches to press freedom in Denmark and Sweden, two countries consistently among the top in media freedom rankings.

NYHET | 18 maj 2020

Norden världsbäst på pressfrihet – Norge fortsatt etta

Fyra nordiska länder toppar 2020 års pressfrihetsindex från Reportrar utan gränser. Norge kommer först, följt av Finland, Danmark och Sverige. Men globalt sett hotas den fria journalistiken, och med coronakrisen förvärras läget.

NYHET | 31 jan 2020

Updates on the changing global media landscape

Three reports presenting world trends and current findings within media development and freedom of expression were released by UNESCO in late 2019.

NYHET | 8 nov 2019

Global Internet freedom continues its decline

The latest Freedom House report notes that global Internet freedom has continued its decline for nine consecutive years. Unregulated social media has been exploited for political and societal manipulation, and these tactics are being adopted around the globe. Iceland, however, maintains the integrity of their internet freedom with a top ranking of 95/100.

NYHET | 25 apr 2019

Norden toppar pressfrihetsindex

Reportrar utan gränsers karta över pressfriheten i världen 2019Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2019 placerar Norge i topp – för tredje året i rad. Finland är tvåa, medan Sverige halkar ner ett steg och rankas som trea. Globalt sett minskar antalet trygga länder för journalister.

NYHET | 19 nov 2018

Media reporting: facts, nothing but facts?

Hur säkras en sann och objektiv nyhetsrapportering? En ny rapport kartlägger lagar, rättspraxis och självreglering på området – i Europa och på nationell nivå. Från Norden ingår Finland.

NYHET | 16 nov 2018

Global studie: Friheten på nätet minskar

Under 2018 minskade friheten på internet för åttonde året i rad, enligt den årliga sammanställningen från Freedom House. Värst är situationen i Kina, medan Island och Estland är de länder som har störst nätfrihet.

NYHET | 27 sep 2018

Tre nordiska länder breddar satsningen på mediekunnighet

Medie- och informationskunnighet blir allt viktigare för att stärka demokrati och yttrandefrihet. Finland, Norge och Sverige breddar nu sina insatser – från fokus på barn och unga till att omfatta hela befolkningen, oavsett ålder.

Prenumerera på Yttrandefrihet / mediemångfald