Rörlig bild

NYHET | 29 aug 2018

Videodelningsplattformar - vilka lagar gäller?

Vilka lagar gäller för videodelningsplattformar som YouTube och DailyMotion? Och vart är lagstiftningen på väg? En ny rapport analyserar det europeiska regelverket på området.

NYHET | 7 mar 2018

Nytt rekord för nordiskt tv-samarbete

Under 2017 samarbetade de nordiska public service-medierna mer än någonsin. För fjärde året i rad sattes nytt rekord i antalet tv-program. Nu satsar bolagen på mer nordiskt drama för att möta konkurrensen från globala streamingjättar.

NYHET | 7 mar 2018

Women direct only one out of ten Icelandic films

Since the mid-1950s, almost 200 Icelandic full-length cinematographic feature films have been produced in Iceland; and nearly all of them have been directed by men. New data from Statistics Iceland cover 70 years of Icelandic film production.

NYHET | 31 jan 2018

Fake news har ikke ødelagt danskernes tiltro til medierne

Medieudviklingen 2017Hvert år laver DR Medieforskning en rapport om udviklingen i danskernes brug af de elektroniske medier. Nu er Medieudviklingen 2017 klar, og den peger blandt andet på, at på trods af et stort fokus på fake news hele året, kan der ikke måles nogen negativ ændring i danskernes tiltro til de store danske nyhedsmedier.

NYHET | 31 jan 2018

Danskernes forbrug på medier ændrer sig fortsat

Ny analyse fra Slots- og Kulturstyrelsen viser, at danske husstande i 2016 brugte langt flere penge på medier, der ses og lyttes til. Til gengæld er forbruget på aviser, magasiner og bøger næsten halveret på ti år.

NYHET | 9 nov 2017

Svenska barn och ungdomars kulturvanor

Myndigheten för Kulturanalys har undersökt svenska barn och ungas kulturvanor på fritiden. Den vanligaste medierelaterade aktiviteten är att titta på kortfilm/videoklipp online, vilket en majoritet av barn och unga gör varje dag.

NYHET | 27 sep 2017

Finländsk tidskrift diskuterar nordisk film

Det är blomstrande tider för nordisk film. Det konstaterar redaktörerna för ett specialnummer av tidskriften Lähikuva (Närbild), som diskuterar nordisk film från ett finländskt perspektiv.

NYHET | 26 sep 2017

Film på bio i Norden - publikation från Kulturanalys

I vilket nordiskt land går befolkningen mest på bio? Och hur ser det ut med jämställdheten i nordisk film? Det svarar Kulturanalys Norden på i en ny statistikpublikation.

NYHET | 31 mar 2017

Tv-tittandet i Norden 2016

Tittandet på linjär tv minskar medan webb-tv ökar. Särskilt tydlig är trenden bland ungdomar och unga vuxna. Men utvecklingen till trots har linjär tv i Norden fortfarande en stor publik. Det visar 2016 års tv-data från mätinstituten i de nordiska länderna, sammanställda av Nordicom.

NYHET | 16 mar 2017

Rekord för nordiskt tv- och mediesamarbete

Aldrig tidigare har det samproducerats så mycket nordisk tv som under 2016. Det skriver Nordvision i sin senaste årsrapport. Skam, avslöjandet av Panama-dokumenten och EM-fotboll är några exempel på nordiska public service-samarbeten.

Prenumerera på Rörlig bild