Publikationer från Nordicom

PUBLIKATIONER | 4 dec 2018

Stora variationer i barns och ungas nyhetsanvändning

Hur konsumerar barn och unga nyheter i ett digitalt medielandskap? Det har Nordicom och Statens medieråd undersökt i en ny antologi med författare från både Norden och Baltikum. Den visar bland annat att nyhetsorganisationer som vill nå yngre målgrupper måste arbeta i flera olika kanaler för att lyckas.

NYHETSBREV | 19 nov 2018

European Media Policy – the November issue

This year's third issue of our newsletter European Media Policy is out. Read about the fight against disinformation; regulation for tech giants; the EU Copyright Reform; reduced VAT rates on electronic publications; and more.

PUBLIKATIONER | 8 nov 2018

Yearbook 2018: Digital Parenting

Digital Parenting. The Challanges for Families in the Digital Age is the Clearinghouse Yearbook of 2018. The book addresses the challenges and opportunities faced by parents in digital times taking into account multiple levels of digital penetration among families from different social classes and regions across the world.

NYHET | 8 nov 2018

Just published: new Nordicom Review article

A new Nordicom Review article is published (online first), titled Experiences of External Interference Among Finnish Journalists. Prevalence, methods and implications. The author Ilmari Hiltunen answers a few questions about the findings.

PUBLIKATIONER | 25 sep 2018

Coming in 2019: Nordic Journal of Media Studies

A new journal, the Nordic Journal of Media Studies, has been added to Nordicom’s portfolio of scientific publications. This journal is an online, open-access journal.  The first issue will be published in Spring 2019, with the theme “Disrupting media infrastructures: Transforming media industries and public spheres”.

NYHET | 3 sep 2018

Just published: new Nordicom Review article

A new Nordicom Review article is published (online first), titled Asylum Seekers Arrived, Elites Occupied the Air: Topics and Interviewees in YLE’s Magazine Programmes During the “Asylum Seeker Crisis". We spoke to the authors Annu Perälä and  Mari K. Niemi.

PUBLIKATIONER | 27 aug 2018

Smaken för nyheter: Klasskillnader i det digitala medielandskapet

Människors konsumtion av nyheter blir allt mer splittrad. I boken Smaken för nyheter: Klasskillnader i det digitala medielandskapet visar att växande klassklyftor och ett ökat informationsutbud har lett till att befolkningens nyhetsvärldar ser väsentligt olika ut, något som riskerar att öka samhällsklyftorna ytterligare.

PUBLIKATIONER | 21 aug 2018

Sverige behöver en samlad politik för MIK

Sverige behöver ett nationellt politiskt ramverk för hur medie- och informationskunnigheten (MIK) kan stärkas bland medborgarna. Det anser Ulla Carlsson, Unescoprofessor i yttrandefrihet vid Göteborgs universitet, som nu har överlämnat en kunskapsöversikt till regeringen med förslag på åtgärder.

PUBLIKATIONER | 5 jun 2018

Flera utmaningar för öppenhet i medier och kommunikation

Öppenhet är ett begrepp som är mer aktuellt än någonsin. Inom akademin talas det om öppen vetenskap, i skolan har öppna läromedel blivit centrala och på sociala medier delar människor med sig av sin sårbarhet genom hashtaggar som hänvisar till öppenhet. Det senaste numret av tidskriften Nordicom Information handlar om öppenhet i medier och kommunikation.

Prenumerera på Publikationer från Nordicom