Publikationer från Nordicom

PUBLIKATIONER | 4 maj 2018

Media Innovation and Design in Cultural Institutions

This new Nordicom anthology looks at how cultural institutions, having traditionally been mainly concerned with knowledge preservation and presentation, are increasingly trying to enable audience participation and co-production. A major explanation behind this shift is the possibilities (and demands) brought about by new technology.

NYHET | 25 apr 2018

Nytt nummer av Medietrender i Norden

Utvecklingen för den nordiska dagspressen, förändrade medievanor och nya mediepolitiska initiativ i de nordiska länderna. Det är några ämnen i den senaste utgåvan av Nordicoms nordiska nyhetsbrev. Läs det här.

PUBLIKATIONER | 6 apr 2018

What’s the problem in problem gaming?

This new Nordicom anthology, titled What is the problem in problem gaming?, tackles the debate about young people’s gaming habits and the highly contested con­cept of “video game addiction”.

PUBLIKATIONER | 5 apr 2018

Public Service Media in the Networked Society

Nordicom now launches the eighth book in the RIPE series: Public Service Media in the Networked Society. The book critically examines the ‘networked society’ concept in relation to public service media.

PUBLIKATIONER | 21 mar 2018

Newspaper trends in the Nordic countries

A new publication from Nordicom examines the newspaper trends in Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden. Unique data time series, starting in the year 2000, present the Nordic newspaper landscape, the economy of the newspaper markets, and reading trends.

NYHET | 12 mar 2018

European Media Policy – the March issue

A tougher approach against hate speech; rapid decline in media freedom in Europe; and possible threats to EU net neutrality rules. Read our newsletter for an update on media policy developments at the European level.

NYHET | 23 jan 2018

Tidskriften Nordicom-Information öppnar upp kommunikationen

Inför vårens nummer av tidskriften Nordicom-Information, med temat öppenhet i kommunikation, öppnar tidskriften upp sin produktionsprocess och bjuder in alla som vill att följa numrets utveckling eller komma med idéer och input.

PUBLIKATIONER | 15 jan 2018

Young and Creative

Young and creative omslagThis new Clearinghouse book, Young and Creative – Digital Technologies Empowering Children in Everyday Life ,aims to display a variety of examples where children and youths have been active and creative by using their own initiative, and by being driven by intrinsic motivation, personal interests, and peer relations.

PUBLIKATIONER | 9 jan 2018

Yttrandefriheten i dagens mediekultur

Yttrandefriheten i dagens mediekultur, omslag. Att skydda människors integritet går före yttrandefrihet, det ansåg svenskarna i den nationella SOM-undersökningen som rapporterades förra året. Nu publicerar Nordicom boken ”Yttrandefriheten i dagens mediekultur” som utreder yttrandefrihetens ställning i vårt digitala samhälle.

NYHETSBREV | 13 dec 2017

Nytt nummer: Medietrender i Norden

Google och Facebook sätter press på de nordiska medieföretagen – och på journalistiken. Samtidigt är stora delar av den nordiska mediebranschen fortfarande lönsam. Läs mer i Nordicoms nyhetsbrev som rapporterar om aktuella undersökningar, forskningsstudier och mediepolitiska frågor i Norden.

Prenumerera på Publikationer från Nordicom