Norden

NYHET | 10 jan 2020

Topp fem-listor: De mest lästa nyheterna och publikationerna 2019

Skillnader i dansk och svensk mediebevakning av #MeToo, svenskarnas medievanor och skiftet från tv-licens till skatt för Nordens public service-bolag är bland det mest lästa innehållet från Nordicom 2019. Här listar vi höjdpunkterna.

NYHET | 19 dec 2019

Nordicom Review i nyhetsmedia

Nästan en tredjedel (6 av 17) av Nordicom Reviews vetenskapliga artiklar uppmärksammades i nyhetsmedia under 2019.  En av de mest uppmärksammade artiklarna blev ”Framing Gender Justice: A comparative analysis of the media coverage of ‘metoo’ in Denmark and Sweden” av Tina Askanius och Jannie Møller Hartley. 75 nyhetsartiklar och nyhetsinlag gjordes om studien i nordiska medier. Här listar vi alla omskrivna artiklar i kronologisk ordning.

NYHET | 11 dec 2019

Telekomrapport: Mobil datatrafik ökar i Norden

Omslag nordisk telekomrapport 2018Nordborna lägger allt mindre tid på att prata i mobilen. Samtidigt skaffar sig allt fler snabbt bredband och använder mer data i de mobila näten. Det är några resultat från den nordiska telekomrapporten för 2018.

NYHET | 5 dec 2019

The Nordics – Europe’s busiest users of culture and media online

With almost universal household Internet access, Iceland leads in using the Internet for streaming TV and movies, reading online news, listening to web radio and streaming music and purchasing films, music and reading material. The other Nordic countries usually follow closely, according to Eurostat's Culture Statistics report.

NYHET | 14 nov 2019

Nordicom møder Nordisk Ministerråds nye generalsekretær

Paula Lehtomäki tiltrådte som generalsekretær for Nordisk Mininsterråd i 18. marts 2019 og er derfor på rundrejse for at besøge Nordisk Ministerråds samarbejdspartnere.

NYHET | 8 nov 2019

Barns och ungas kulturvanor i Norden

Kulturanalys Nordens rapport Making Culture - omslagKulturanalys Norden har under hösten gett ut en rapport om barns och ungas fritidskultur i Norden. Antologin presenterar aktuell forskning om barn och unga, och belyser bland annat användningen av digitala medier, smarta mobiler och dataspel.

NYHET | 18 sep 2019

Tv-licensen skrotas i Norden – ersätts med skattsedeln

Nordens flaggor foto Johannes Jansson norden.orgUnder en period på drygt tio år har alla Nordens länder bytt – eller är på gång att byta – till skattefinansierad public service. Men det finns både likheter och skillnader mellan de valda skattemodellerna. Här är en kartläggning. (Uppdaterad version av en artikel publicerad i maj.)

Prenumerera på Norden