Kategori: Norden

En person filmar med en kamera
Nyhet | 27 mar 2023

Ny databas kring medieägandet i EU

Nyligen lanserades EurOMo, en ny databas över medieägandet i femton av EU:s medlemsländer. Databasen är ett resultat av forskningsprojektet European Media Ownership Monitor vars mål är att öka kunskapen om vilka som äger de stora nyhetsmedierna i EU.
De nordiska flaggorna.
Ny publikation | 31 jan 2023

Nytt faktablad: Nordens tio största tidningsföretag 2021

Mätt i omsättning under 2021 kommer Nordens fyra största tidningsföretag från fyra länder. Den enskilt största aktören är det svenska medieföretaget Bonniers nyhetsmediedivision: Bonnier News. Ett nytt faktablad från Nordicom presenterar listan över Nordens tio största tidningsföretag 2021.
Kvinna som håller upp en skylt med texten "#metoo".
Call for papers | 27 jan 2023

Kön och medier: Ett nordiskt perspektiv

Nytt Call for papers till Nordic Journal of Media Studies. Läs mer på engelska.
Närbild på två par händer som håller i telefoner.
Ny publikation | 26 jan 2023

Telenor och Spotify i topp på listan över Nordens 25 största medieföretag 2021

I Nordicoms senaste faktablad presenteras listan över de 25 största medieföretagen i Norden. Listan omfattar en stor variation av verksamheter sett till geografisk lokalisering, ålder och ägarstruktur, liksom verksamhetsinriktning och lönsamhetsnivåer.
Två bilder: En mobiltelefon som visar Facebooks startsida, och omslaget till rapporten.
Nyhet | 23 jan 2023

Nordicom presenterar rapport i samband med Sveriges EU-ordförandeskap

Globala plattformsbolag har flyttat fram sina ekonomiska och teknologiska positioner på de nordiska mediemarknaderna under de senaste fem åren, enligt rapporten Nordiska nyhetsmedier i global konkurrens som nu finns tillgänglig på engelska. Rapporten presenteras i dag på en konferens anordnad i samband med Sveriges ordförandeskap i EU:s ministerråd.
Pressmeddelande | 09 jan 2023

Flera likheter i nordisk kriskommunikation under pandemin

Den höga tilliten till medier och myndigheter var en viktig förutsättning för en kriskommunikation som betonade det egna ansvaret. Det visar en ny forskningsantologi publicerad av Nordicom vid Göteborgs universitet som jämför de nordiska ländernas kriskommunikation under pandemin.
Två bilder: En tidningshög och de nordiska flaggorna.
Ny publikation | 13 okt 2022

Nytt faktablad: Direktstöd till nyhetsmedier – en nordisk översikt

I flera nordiska länder föreslås moderniseringar av mediestödet. Men hur ser dagens stödordningar ut? Vilka är de viktigaste mediestöden? Och vilka förslag finns för framtiden? Det får du veta i Nordicoms senaste faktablad.
Två bilder: En Ipad som visar Googles startsida och omslaget till Nordiska nyheter i global konkurrens.
Ny publikation | 13 okt 2022

Globala plattformar stärker sitt grepp om de nordiska mediemarknaderna

I dag går en klar majoritet av de digitala reklaminvesteringarna i Norden till de globala plattformsbolagen och inte till de inhemska medieföretagen. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet och Nordicom.
Mobil som visar det digitala nyhetsbrevet
Nyhetsbrev | 21 apr 2022

Nytt nummer av vårt nordiska nyhetsbrev

Välkommen till nyhetsbrevet Medietrender i Norden. Läs om medievanor, mediemarknad och aktuell mediepolitik i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige.
Mobil som visar det digitala nyhetsbrevet
Nyhetsbrev | 08 dec 2021

Medieekonomi, medievanor och mediepolitik i vårt nordiska nyhetsbrev

Hur har pandemin påverkat mediernas ekonomi? Var finner man statistik om medievanor? Och vilka frågor är på den mediepolitiska agendan? Läs mer i det nya numret av Nordicoms nordiska nyhetsbrev.