Norden

Just nu har Göteborgs universitet problem med sina e-postservrar, vilket innebär att ca hälften av universitetets personal inte kommer åt sin e-post. Om du vill få kontakt med någon av Nordicoms personal rekommenderar vi dig att ringa oss istället. Här finns kontaktuppgifter till Nordicoms medarbetare: https://www.nordicom.gu.se/sv/om-nordicom/personal. Problemet gäller både e-postadresser till enskilda medarbetare och funktionsbrevlådor.

NYHET | 24 sep 2020

Norden kan få gemensam policy kring medie- och informationskunnighet

Spridning av felaktig och missvisande information och så kallade falska nyheter ökar påtagligt vid större nyhetshändelser. Ett av de mest effektiva sätten att motverka negativa konsekvenser är ökad medvetenhet och källkritisk kompetens. Nu föreslås en samnordisk policy för att stärka arbetet med ökad medie- och informationskunnighet i regionen.

PUBLIKATIONER | 15 sep 2020

New Special Issue explores the geopolitics of Nordic television drama

A new Special Issue of Nordicom Review has just been published, titled “Dark Screens: The geopolitics of Nordic television drama”. Robert A. Saunders, one of the Special Issue editors, answered a few questions about the findings.

NYHETSBREV | 3 sep 2020

Ny utgåva: Medietrender i Norden 2-2020

Logotyp nyhetsbrevet Medietrender i NordenÅrets andra utgåva av Medietrender i Norden rapporterar om nordiska medievanor, medieutveckling, nya publikationer från Nordicom, med mera. Läs nyhetsbrevet här.

NYHET | 1 sep 2020

Så konsumerar nordborna nyheter på nätet – resultat från Digital News Report 2020

Omslag Digital News Report 2020Norrmännen är världsbäst på att betala för nyheter på nätet, medan finländarna litar på nyheterna i större utsträckning än i andra länder. Det framkommer i Digital News Report 2020, som jämför nyhetskonsumtionen på nätet i 40 länder. Här lyfter vi några nordiska resultat.

NYHET | 28 maj 2020

Coronatider: Här listar vi krisstödet till medierna i Norden

foto hög med tidningar av Sara Danielsson/ScandinavSedan slutet på mars har de nordiska politikerna presenterat en rad krispaket till medier som drabbats av coronakrisen. Här listar vi åtgärderna land för land. (Senast uppdaterad 6 juli)

NYHET | 18 maj 2020

Media freedom made in Scandinavia – examples of best practice

Cover report Media freedom made in ScandinaviaThe European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) seeks to inspire positive changes with their first Fact Finding Mission (FFM) to investigate policies and approaches to press freedom in Denmark and Sweden, two countries consistently among the top in media freedom rankings.

NYHET | 18 maj 2020

Norden världsbäst på pressfrihet – Norge fortsatt etta

Fyra nordiska länder toppar 2020 års pressfrihetsindex från Reportrar utan gränser. Norge kommer först, följt av Finland, Danmark och Sverige. Men globalt sett hotas den fria journalistiken, och med coronakrisen förvärras läget.

NYHET | 14 maj 2020

Call for papers: Action Research for Media Development: Intersections and boundaries of social change, innovation, and entrepreneurship

Call for papers: Nordicom Review Special Issue. Title: ’Action Research for Media Development: Intersections and boundaries of social change, innovation, and entrepreneurship’. Deadline for abstract submissions: 1 November 2020

NEWS | 12 maj 2020

Nordicom i nytt samarbete för kvalitetsgranskning av akademiska böcker

Nordicom har inlett ett samarbete med Kriterium, en svensk plattform för kvalitetskontroll av vetenskapliga böcker. Nu kan bokmanus som Nordicom tagit emot skickas till Kriterium för att kvalitetsgranskas, nå en större läsarkrets och få en tydlig kvalitetsmärkning. Samarbetet är ett naturligt steg för två organisationer som vill förbättra förutsättningarna för svensk och nordisk forskning.

Prenumerera på Norden