Vetenskapliga tidskrifter

PUBLIKATIONER | 15 sep 2020

New Special Issue explores the geopolitics of Nordic television drama

A new Special Issue of Nordicom Review has just been published, titled “Dark Screens: The geopolitics of Nordic television drama”. Robert A. Saunders, one of the Special Issue editors, answered a few questions about the findings.

NYHET | 31 jan 2020

Call for papers: Nordic Journal of Media Studies 2021

As a complex and systemic problem of collective action (in the Anthropocene), the climate crisis poses challenges on a new scale. They range from translating scientific knowledge to sustainable policy, from debating radical changes in energy supply and infrastructures to discussions of everyday consumer choices, from dialogues about identity and historical justice to the risks and scenarios of the future (which has gained ever more immediacy).

NYHET | 29 jan 2020

Rekordmånga refererar till Nordicom Review

Scopus har precis släppt de preliminära resultaten för 2019 års så kallade ”cite score”. Det visar att Nordicom Reviews resultat nästan fördubblats på ett år, från 0,54 till ett rekordhögt 0,96.

NYHET | 19 dec 2019

Nordicom Review i nyhetsmedia

Nästan en tredjedel (6 av 17) av Nordicom Reviews vetenskapliga artiklar uppmärksammades i nyhetsmedia under 2019.  En av de mest uppmärksammade artiklarna blev ”Framing Gender Justice: A comparative analysis of the media coverage of ‘metoo’ in Denmark and Sweden” av Tina Askanius och Jannie Møller Hartley. 75 nyhetsartiklar och nyhetsinlag gjordes om studien i nordiska medier. Här listar vi alla omskrivna artiklar i kronologisk ordning.

PUBLIKATIONER | 4 jul 2019

Making sense of small and big data as onlife traces

This special issue of Nordicom Review discusses how we create meaning in, and make sense of, big and small data as traces of intrinsically interwoven offline and online lives, also known as onlife traces.

PUBLIKATIONER | 1 jul 2019

Introducing the Nordic Journal of Media Studies

The first issue of a new Open Access journal, Nordic Journal of Media Studies, has been published. The issue editors, Kirsten Frandsen and Hanne Bruun, hope that it will contribute to the field by addressing current research topics and explore issues that are not yet fully mature. The journal is published by Nordicom and the first issue is titled Disrupting Media Infrastructures.

NYHET | 22 maj 2019

Nordisk mediehistoria – mer aktuellt än någonsin

Det händer mycket inom press-, journalistik- och mediehistoria i Norden. I höstas bildades ett nytt nordiskt nätverk för mediehistoriker, i Norge har Mediehistorisk Tidskrift blivit fullt tillgänglig på webben, och i Sverige har Mediehistorisk årsbok 2019 publicerats.

PUBLIKATIONER | 9 apr 2019

Twittrande spelade viktig roll efter terrorattacken på Drottninggatan

Vanliga människor spelade en viktig roll i krisresponsen efter terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm. Det visar en ny studie publicerad i Nordicom Review. Genom att organisera sig på Twitter bidrog vanliga människor till att öka säkerheten för allmänheten och minska ryktesspridningen.

NYHET | 4 mar 2019

Nytt från de nordiska forskningstidskrifterna

Forskningstidskrifterna MedieKultur i Danmark och Media & viestintä i Finland har utkommit med nya nummer. Temat för MedieKultur är “Cultural Critique: Re-negotiating cultural authority in digital media culture” och Media & viestintä har temat “Media, hope and future”.

Prenumerera på Vetenskapliga tidskrifter