Publikationer från Nordicom

NYHET | 19 jan 2021

Politisk kommunikation: Vad händer med den nordiska modellen?

Nordiska flaggor utanför Riksdagshuset i StockholmDe nordiska länderna har länge setts som en förebild när det kommer till politisk och ekonomisk styrning. Men med förändringar i såväl de politiska systemen som mediestrukturen ställs den så kallade nordiska modellen inför utmaningar. En ny antologi, publicerad av Nordicom, undersöker politisk kommunikation i de nordiska länderna och ifrågasätter om en tydlig nordisk modell verkligen existerar.

NYHET | 18 jan 2021

Topp fem-listor: De mest lästa nyheterna och publikationerna 2020

Topp fem mest läst 2020De globala teknikjättarnas makt över medierna, krispaket till medier under coranapandemien, jämnställdhet i nyhetsmedier och svenskarnas medievanor är bland det mest lästa innehållet från Nordicom 2020. Här listar vi förra årets höjdpunkter.

NYHETSBREV | 22 dec 2020

European Media Policy 3/2020 – a new issue is out!

Logotype and content sections in the European newsletter 3/2020On 15 december the EU Commission unveiled a new rulebook for digital platforms. The bigger the platform, the tougher the rules. Find out more in this new issue of our European newsletter.

NYHETSBREV | 21 dec 2020

Välkommen till ett nytt nummer av Medietrender i Norden

Pandemivåren 2020 ledde till ökad efterfrågan på nyheter och medieinnehåll i Norden. Men medierna förlorade reklampengar. Läs mer i årets tredje nummer av Nordicoms nordiska nyhetsbrev – nu i nytt format!

NYHET | 14 dec 2020

De globala teknikjättarnas makt över medierna

Googles logga på en skylt som speglas i huvudbyggnadens glasfasad.Globala teknikföretag, med Google och Facebook i täten, får allt större makt över nyhetsmedierna. Med sin monopolliknande ställning på den digitala annonsmarknaden har de indirekt en stor påverkan på vilken journalistik som når de digitala medieanvändarna. Det visar en ny studie som publiceras av Nordicom. För att stå upp mot teknikjättarnas makt krävs samarbete över både bransch- och landgränser.

NYHET | 23 nov 2020

Nyhetsmedierna blir jämställda först om 70 år

Kamera som filmar en kvinnaKvinnor är underrepresenterade i nyhetsmedierna i nästan alla världens länder. Om inte utvecklingen går snabbare kommer det att dröja flera decennier innan nyhetsmedierna är helt jämställda globalt. Det visar en studie publicerad av Nordicom, där en grupp forskare tagit fram ett nytt, användarvänligt index för att mäta jämställdhet i nyhetsmedier.

EVENT | 21 okt 2020

Nordicoms digitala bokbord

Varmt välkommen till Nordicoms digitala bokbord! På grund av rådande omständigheter blir Medieforskerkonferensen 2020, som arrangeras av Norsk Medieforskerlag, i år digital – och så blir även Nordicoms bokbord. Här nedan presenterar vi senaste nytt från Nordicom – klicka dig igenom våra böcker, scrolla nyhetsbreven eller chatta med oss över en kopp kaffe.

PUBLIKATIONER | 15 sep 2020

New Special Issue explores the geopolitics of Nordic television drama

A new Special Issue of Nordicom Review has just been published, titled “Dark Screens: The geopolitics of Nordic television drama”. Robert A. Saunders, one of the Special Issue editors, answered a few questions about the findings.

NYHETSBREV | 8 sep 2020

European Media Policy 2/2020 – welcome to a new issue!

Welcome to a new issue of our European Media Policy newsletter, providing an update on policy developments at the European level, concentrating on news from the EU.

NYHETSBREV | 3 sep 2020

Ny utgåva: Medietrender i Norden 2-2020

Logotyp nyhetsbrevet Medietrender i NordenÅrets andra utgåva av Medietrender i Norden rapporterar om nordiska medievanor, medieutveckling, nya publikationer från Nordicom, med mera. Läs nyhetsbrevet här.

Prenumerera på Publikationer från Nordicom