Kategori: Publikationer från Nordicom

Händer skriver på laptop
Nyhet |

Nu finns uppdaterade data för MedieSverige 2023

MedieSverige 2023 är en rapport från Nordicom som består av en mängd beskrivningar och data om det svenska medielandskapet och dess utveckling. För den läsare som letar efter färskare siffror finns nu en uppdatering av den information som rapportens diagram och analyser bygger på.
Nordiska flaggor, mobil med Spotifys logga och en hög med tidningar
Ny publikation |

Två nya faktablad: Nordens tio största tidningsföretag och Nordens 25 största medieföretag 2022

Nordens fyra största tidningsföretag kommer från fyra länder. Den enskilt största aktören är det svenska medieföretaget Bonniers nyhetsmediedivision: Bonnier News. Listan över de största nordiska medieföretagen domineras av företag från telekomindustrin. Det enskilt största företaget var den svenska strömningstjänsten Spotify.
Tre barn sitter i en säng med Ipads och smarta telefoner.
Ny publikation |

Ny bok utforskar föränderligt medielandskap för unga

Mediekonsumtionen hos barn och unga i Skandinavien har förändrats dramatiskt under det senaste decenniet. Globala plattformar ökar i popularitet, medan intresset för inhemska filmer och serier minskar. En ny antologi publicerad av Nordicom utforskar den senaste utvecklingen inom produktion och distribution, samt hur den tagits emot av barn och unga.
Tidningshög.
Ny publikation |

Minskad lönsamhet för medierna trots rekordhög medieanvändning

Medieåret 2022 kom att präglas av ett stort medie- och nyhetsintresse hos allmänheten för att ta del av information om den fortsatta coronapandemin, Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och höstens allmänna val. Under slutet av året och inledningen av 2023 påverkades medieföretagen också av stigande kostnader, fallande reklamintäkter och en vikande konjunktur. Det visar rapporten Medieekonomi 2023.
Nordicom Reviews logotyp.
Call for papers |

Call for papers: Vad vet vi om medier, kommunikation, journalistik och demokrati?

Call for papers till ett nytt temanummer av Nordicom Review .
En mobiltelefon som visar en artikel från en tysk blogg.
Ny publikation |

Propaganda från anti-genus-rörelser bidrar till en bild av ett Skandinavien i förfall

Anti-genus-rörelser i Ryssland och Tyskland framhäver en bild av ett dysfunktionellt Skandinavien i förfall genom att sprida nyheter om att ”oskyldiga barn” kommer till skada. Det visar en artikel publicerad i det senaste numret av Nordic Journal of Media Studies med titeln The Return of Propaganda.
Omslaget till Mediebarometern 2022 och bilder på seminariets presentatörer.

Mediebarometern 2022: Läs rapporten och se seminariet

Mediebarometern 2022 visar att den svenska befolkningens användning av medier under förra året låg kvar på samma rekordhöga nivåer som under pandemiåren 2020 och 2021. Här kan du läsa rapporten och se seminariet om Mediebarometern 2022.
Omslaget till Mediebarometern 2022.
Mediebarometern |

Strömmad tv, sociala medier och prenumererad dagstidning – så använde svenskarna medier 2022

Nio av tio svenskar tittade på rörlig bild en vanlig dag under 2022 – strömmad tv var mest populärt. Halva befolkningen hade prenumererad dagstidning och Instagram var den mest använda sociala nätverkstjänsten – förutom bland de äldre. Läs sammanfattningen av de viktigaste resultaten från Mediebarometern 2022.
Man med hörlurar som står framför en dator och håller i en telefon.
Pressmeddelande |

Medieanvändningen rekordhög under 2022

Efter två år av pandemi följde ett 2022 präglat av krig och ekonomisk kris – men också av en valrörelse och flera stora idrottsmästerskap. Allt detta innebar att den svenska befolkningens användning av medier låg kvar på rekordhöga nivåer också under fjolåret. Det gällde inte minst användningen av professionella nyhetsmedier. Det visar 2022 års Mediebarometer från Nordicom vid Göteborgs universitet.
Omslag till Mediebarometern 2022.

Välkommen att anmäla dig till seminariet om Mediebarometern 2022

Den 16 maj presenterar Nordicom vid Göteborgs universitet resultaten från 2022 års Mediebarometer, den största årliga undersökningen av den svenska befolkningens medievanor.