Press releases archive

11 nov 2021

En allt större andel kvinnor har tagit plats i de svenska medieföretagens styrelser de senaste åren, vilket lett till att jämställdheten ökat markant. Det visar en ny kartläggning som Nordicom vid Göteborgs universitet har gjort. Trots att andelen kvinnor fortfarande tunnas ut högre upp i företagsstrukturen, syns en tydligt positiv trend mot ökad jämställdhet över tid.

16 sep 2021

Från lokaljournalistikens demokratiska funktion till polariseringen i klimatdebatten på Twitter. Ny forskning, publicerad av Nordicom vid Göteborgs universitet, belyser hur kunskap om klimatfrågorna formar och formas av dagens kommunikationslandskap.

27 maj 2021

Svenskarna ägnade mer tid än någonsin åt medier under 2020, sammanlagt i snitt sju timmar per person. Under det första pandemiåret ökade också nyhetskonsumtionen och betalningsviljan för både underhållningsmedier och nyhetsmedier på nätet. Det visar 2020 års Mediebarometer, genomförd av Nordicom vid Göteborgs universitet.

25 maj 2021

Svenska och danska journalister beskriver journalistrollen som bevakande i högre utsträckning än journalister från övriga nordiska länder. Journalister från Norge och Island uppger sig ha minst erfarenhet av politisk påverkan och skiljer sig därmed från finländska journalister. Det visar en ny jämförande studie som publiceras av Nordicom vid Göteborgs universitet.

05 maj 2021

Den 27 maj presenterar Nordicom vid Göteborgs universitet resultaten från 2020 års Mediebarometer, den årliga undersökningen av den svenska befolkningens medievanor.