Pressmeddelanden

För att prenumerera/abonnere på Nordicoms pressmeddelanden, mejla info@nordicom.gu.se, så lägger vi till dig på utskickslistan.

Om 70 år blir nyhetsmedierna jämställda

Ett nytt och enklare sätt att mäta jämställdheten i nyhetsmedierna i världens alla länder har tagits fram av en grupp forskare på Göteborgs universitet. Jämställdheten i nyhetsmedierna ökar, men det går långsamt. Det visar en ny studie som publiceras av Nordicom vid Göteborgs universitet. Analyser av data från 123 länder visar att det kan dröja många decennier innan vi når full jämställdhet i nyheterna på en global nivå.

Begränsat militärt inflytande på medieforskning i försvarets tjänst

I maj presenterades en statlig utredning om att återinföra en myndighet för psykologiskt försvar. I en ny studie publicerad av Nordicom vid Göteborgs universitet undersöks den gamla myndigheten för psykologiskt försvar och dess inverkan på tidig svensk medieforskning. I Sverige fanns inte, som i USA, något direkt militärt inflytande på medieforskningen som bedrevs på statligt uppdrag, men det fanns andra problem som jäv vid finansiering.

Dagspressen håller ställningarna i ett allt mer digitaliserat medielandskap

Under 2019 läste två av tre svenskar en dagstidning en genomsnittlig dag. Huvuddelen av läsningen skedde via nätet förutom i de äldre åldersgrupperna där den tryckta tidningen fortfarande dominerade. Det visar 2019 års Mediebarometer, genomförd av Nordicom vid Göteborgs universitet.