NYHET | 20 apr 2021

Call for contributions to Open Access anthology about online surveillance

Person holdning a mobile phonePreliminary title: Everyday Life in the Culture of Surveillance. Editors: Coppélie Cocq, Jesper Enbom, Stefan Gelfgren, & Lars Samuelsson (all at Umeå University)

NYHET | 8 apr 2021

Call for anthology chapters: Audiovisual content for children and adolescents in the Nordics

Call for anthology chapters: Audiovisual content for children and adolecents in the Nordics: Production, distribution, and reception in a multi-platform era. Deadline for abstracts: 15 June 2021.

NYHET | 1 apr 2021

NordMedia2021: Programmet är här

Färgglada hustak i Reykjavík, Island.

Planeringen av NordMedia2021 går framåt och ett preliminärt konferensprogram är nu satt. Eugenia Siapera, professor vid University College Dublin, kommer att vara huvudtalare vid konferensen.

NYHET | 30 mar 2021

Nya faktablad från Nordicom

Foto byggnadsfasad med kurvorNordicom presenterar en ny faktabladsserie om medier i Norden. Du får veta vilka som är Nordens 25 största medieföretag, vilka som är störst bland tidningsföretagen, och vad som skiljer sig åt vad gäller momssatser i de nordiska länderna.

PUBLIKATIONER | 29 mar 2021

New Special Issue focuses on media systems in “the other” Nordic countries

Landscape with houses, Faroe Islands. A new Special Issue has just been published, entitled ”Media Systems in the other Nordic Countries and Autonomous Regions”. It focuses on the media systems in the Faroe Islands, Greenland, Iceland, Sápmi and Åland.

NYHET | 19 jan 2021

Politisk kommunikation: Vad händer med den nordiska modellen?

Nordiska flaggor utanför Riksdagshuset i StockholmDe nordiska länderna har länge setts som en förebild när det kommer till politisk och ekonomisk styrning. Men med förändringar i såväl de politiska systemen som mediestrukturen ställs den så kallade nordiska modellen inför utmaningar. En ny antologi, publicerad av Nordicom, undersöker politisk kommunikation i de nordiska länderna och ifrågasätter om en tydlig nordisk modell verkligen existerar.

NYHET | 18 jan 2021

Topp fem-listor: De mest lästa nyheterna och publikationerna 2020

Topp fem mest läst 2020De globala teknikjättarnas makt över medierna, krispaket till medier under coranapandemien, jämställdhet i nyhetsmedier och svenskarnas medievanor är bland det mest lästa innehållet från Nordicom 2020. Här listar vi förra årets höjdpunkter.

NYHET | 7 jan 2021

Call for papers: Nordic Journal of Media Studies 2022

Nordic Journal of Media Studies LoggaIn today’s media saturated environment, the battle for attention is more intensive than ever. Still, some events stand out and gather attention and momentum on a greater scale, for example large-scale sports events, presidential inaugurations, state funerals, the Eurovision Song Contest, major terrorist attacks, and natural disasters.