Nyheter

Här finner du nyheter om nordisk medieforskning och medieutveckling samt senaste nytt om vad som sker på Nordicom.

NYHET | 30 jun 2021

Nyfiken på medier i Norden? Läs vårt senaste nyhetsbrev

Pandemins konsekvenser för nyhetsmedierna, en ökande mediekonsumtion, och en fortsatt topposition för Norden i Digital News Report. Det är några av nyheterna i årets andra nummer av Nordicoms nordiska nyhetsbrev.
NYHET | 28 jun 2021

Nytt faktablad: Tv-tittandet i Norden 2020

Pandemiåret 2020 bromsade upp det pågående fallet för linjär-tv i de nordiska länderna. För första gången på många år ökade eller stabiliserades tv-tittandet. Framför allt var det de äldre som kraftigt ökade sitt tittande.
NYHET | 23 jun 2021

Digital News Report 2021: Norden leder i medieförtroende och betalningsvilja

Årets upplaga av Digital News Report jämför digitala nyhetsvanor i 46 länder. Som tidigare har Nordens invånare högt förtroende för sina nyhetsmedier, med Finland i topp. Nordborna är också mest villiga att betala för nyheter på nätet, med Norge på förstaplats, följt av Sverige och Finland. Ta del av fler nordiska insikter här (engelska).
EVENT | 15 jun 2021

Registration for the RIPE@2021 Conference is open!

“Public Service Media’s Contribution to Society” is the theme of the RIPE@2021 Conference that takes place as a virtual event on 27–28 September 2021. All interested scholars may participate free of charge.
NY PUBLIKATION | 07 jun 2021

Media for Democracy Monitor 2021

In a two-volume edition, the Media for Democracy Monitor 2021 delivers a panorama of the news media’s performance regarding freedom, equality and control across 18 countries worldwide.
MEDIEBAROMETERN | 27 maj 2021

Rekordhög mediekonsumtion under 2020 – rörlig bild mest populärt

Den svenska befolkningen lade närmare sju timmar på olika typer av medier en genomsnittlig dag under 2020. Åtta av tio använde sociala nätverkstjänster och sju av tio läste dagstidning en vanlig dag. Detta är några av resultaten från Mediebarometern 2020.
MEDIEBAROMETERN | 25 maj 2021

Se webbinariet om Mediebarometern 2020

Den 27 maj presenterade Nordicom resultaten från 2020 års Mediebarometer, den årliga undersökningen av den svenska befolkningens medievanor. Webbinariet, med de viktigaste resultaten från Mediebarometern 2020 och två exklusiva analyser av hur nyhetskonsumtionen påverkats under pandemin, kan ses här på Nordicoms webbplats.
NYHET | 18 maj 2021

Dansk rapport: Lokala nyhetsmedier backar, tv går framåt

Medan intäkterna för lokala och regionala nyhetsmedier minskar, går det framåt för tv och strömmade tjänster. Det visar Kulturministeriets analys av den danska mediebranschens utveckling från 2016 till 2019.
MEDIEBAROMETERN | 05 maj 2021

Program för webbinarium om Mediebarometerns resultat 2020

Årets presentation ger de viktigaste resultaten från Mediebarometern 2020 och två exklusiva analyser av hur nyhetskonsumtionen har påverkats under pandemin. Välkommen på webbinarium den 27 maj kl. 10:00.
EVENT | 29 apr 2021

Webbinarium om jämställdhet i nyhetsmedierna

Den 28 april 2021 höll Nordicom och Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet ett webbinarium om projektet Comparing Gender and Media Equality Across the Globe GEM). Se det inspelade webbinariet här.