Nordiska flaggor, mobil med Spotifys logga och en hög med tidningar
Foto: Scandinav Bildbyrå och Adobe Stock

Två nya faktablad: Nordens tio största tidningsföretag och Nordens 25 största medieföretag 2022

Ny publikation
 | 25 januari 2024
Nordens fyra största tidningsföretag kommer från fyra länder. Den enskilt största aktören är det svenska medieföretaget Bonniers nyhetsmediedivision: Bonnier News. Listan över de största nordiska medieföretagen domineras av företag från telekomindustrin. Det enskilt största företaget var den svenska strömningstjänsten Spotify.

I två nya faktablad från Nordicom presenteras Nordens tio största tidningsföretag och Nordens 25 största medieföretag rangordnade efter omsättning 2022. 

Mätt i omsättning under 2022 kommer Nordens fyra största tidningsföretag från fyra länder. Den enskilt största aktören, med en omsättning på motsvarande 849 miljoner euro, är det svenska medieföretaget Bonniers nyhetsmediedivision: Bonnier News. Bonnier News bedriver tidningsutgivning i stora delar av Sverige och i huvudstadsregionen i Danmark. Norska Schibsted och finländska Sanomas motsvarigheter – Schibsted News Media och Sanoma Media Finland – är näst och tredje störst. Fjärde störst är danska JP/Politikens Hus.

Listan över de största nordiska medieföretagen, i vid bemärkelse och mätt i omsättning under 2022, domineras av företag från telekomindustrin. Under 2022 var tre av de fem största medieföretagen i Norden i fråga om omsättning så kallade telekombolag. Det enskilt största företaget, med en samlad omsättning på motsvarande 11 727 miljoner euro under 2022, var den svenska strömningstjänsten Spotify. Det var första gången som Spotify var det största bolaget. Det tidigare största bolaget, det norska telekombolaget Telenor, var detta år det näst största med en omsättning på 9 793 miljoner euro. Övriga bolag i topp fem var de svenska telekombolagen Telia Company och Tele 2 samt danska mediekoncernen Egmont Group. 

Områden :