NYHET | 18 jan 2021

Topp fem-listor: De mest lästa nyheterna och publikationerna 2020

Topp fem mest läst 2020

Teknikjättarnas makt över medierna, krispaket till Nordens medier under coranapandemin, jämställdhet i nyhetsmedierna och svenskarnas medievanor är bland det mest lästa innehållet från Nordicom 2020. Här listar vi förra årets höjdpunkter.

Topp fem nyheter 2020

1. Digital dagstidning dominerar och de flesta ser rörlig bild – här är de 13 viktigaste resultaten från Mediebarometern 2019

Under våren presenterade Nordicom resultaten från den senaste Mediebarometer-undersökningen. Den visar bland annat att den svenska befolkningen lade mer än sex timmar på olika typer av medier en genomsnittlig dag under 2019. Åtta av tio använde sociala nätverkstjänster och två av tre läste dagstidning en vanlig dag. (Publicerad 29 maj 2020)

Ännu en Mediebarometer-nyhet fanns bland de mest lästa:

2. De globala teknikjättarnas makt över medierna

Globala teknikföretag, med Google och Facebook i täten, påverkar indirekt vilken journalistik som når de digitala medieanvändarna. I boken Silicon Valley och makten över medierna undersöker medieforskaren Carl-Gustav Lindén vilken typ av kontroll teknikjättarna har över nyhetsmedierna, vad denna makt får för konsekvenser och vad som behöver göras för att minska den. Boken är open access på Nordicoms webb. (Publicerad 14 dec 2020)

3. Så konsumerar nordborna nyheter på nätet – resultat från Digital News Report 2020

Norrmännen är bäst i världen på att betala för nyheter på nätet, medan finländarna litar på nyheterna i större utsträckning än andra. Det framkommer i den årliga studien från Reuters Institute for the Study of Journalism, som jämför nyhetskonsumtionen på nätet i 40 länder. Artikeln visar på fler nordiska resultat och tipsar om nationella analyser av nordiska medieforskare. (Publicerad 1 sep 2020)

4. Extra mediestöd som följd av Covid-19 (under april-maj)

Under våren 2020 presenterade politikerna i Norden en rad krispaket till medier som drabbats av coronapandemin. I april gjorde Nordicom en första sammanställning över det extra mediestödet (se ovan). (Publicerad 17 apr 2020)

En uppföljning om fortsatta åtgärder fick också många läsare:

5. Norden bäst i EU på digitalisering