NYHET | 21 jan 2014

"Streaming er blevet mainstream"

"2013 vil blive husket som året hvor streaming for alvor bed sig fast i både danskernes bevidsthed og i deras mediebrug." Det slås fast i DR Medieforsknings nya rapport Medieudviklingen 2013.

Tittandet på traditionell tv har minskat i Danmark. Samtidigt uppger runt fyra av tio danskar att de streamar tv, fortfarande är det dock relativt få som streamar riktigt mycket. I takt med utvecklingen har Netflix under året växt till Danmarks sjätte största TV-kanal.

Rapporten visar också en nästan explosionsartad ökning av mobil nätanvändning, där nästan hälften av danskarna kopplar upp sig till webben via mobilen varje dag. Tillgång till och användning av surfplattor ökar också kraftigt. Till exempel har tre fjärdedelar av alla 5-12-åringar tillgång till en surfplatta 2013, jämfört med 51 procent under 2012. Och fyra av tio 5-12-åringar använder appar i stort sett dagligen.

Google och Facebook dominerar nätanvändningen, och trots att danska mediesajter som dr.dk, tv2.dk och eb.dk alla har mer än en miljon användare i månaden är de fortfarande långt efter de amerikanska giganterna.

Medieudviklingen 2013 kan laddas ned som pdf via DRs hemsida.

 

AV: EVA HARRIE