Stark ökning för nordiskt drama-samarbete

NYHET | 15 mars 2019

Aldrig förr har det samproducerats så mycket nordiskt tv-drama. Nordvisions årsrapport för 2018 visar på nytt rekord för drama-samarbetet mellan de nordiska public service-bolagen.

Enligt Nordvisions årsrapport blev 2018 det näst bästa året i samarbetets historia, efter toppåret 2017. Allra mest samarbetades det om drama och barnprogram, som stod
för nästan en tredjedel vardera av samproduktionerna (programavsnitt) under 2018.

Dramaproduktionen slog nytt rekord med 511 avsnitt, motsvarande
410 timmar nordiskt drama allt som allt. Det betyder en ökning på över
60 procent i både antal avsnitt och timmar jämfört med 2017.

Satsningen på drama är ett svar på den växande konkurrensen från globala streamingjättar. Det var i april förra året som DR, Yle, RÚV, NRK och SVT enades om Nordic12, en strategi för att öka nordisk dramaproduktion.

Det utökade samarbetet innebär att de nordiska public service-tv-kanalerna samproducerar minst tolv nya nordiska dramaserier varje år. Varje månad ska en ny nordisk dramaserie vara tillgänglig för tittarna i alla fem Nordvisionsländer både i traditionell tv och som strömmat innehåll. Alla serier ska också finnas tillgängliga digitalt i tolv månader i alla länderna.

Under 2018 har röststyrning och röstassistenter varit ett hett ämne, även i det nordiska public service-samarbetet. Google lanserade under året sin röstassistent på svenska, danska och norska. Svenska Yle, SR, NRK radio och DR radio har följt upp med att utveckla appar för radiolyssning med hjälp av röstassistenter, rapporterar Nordvision.

Här finns Nordvisions årsrapport 2018-2019

Läs även Nordvisions nyhet 28 januari 2019

Antalet samproduktioner och programutbyten inom Nordvision 2012-2018, en sammanställning från Nordicoms tabelldatabas (excel)

 

Bakgrund: Nordvision är ett nordiskt tv- och mediesamarbete mellan DR i Danmark, Yle i Finland, RÚV på Island, NRK i Norge samt SVT, SR och UR i Sverige, som under 2019 fyller 60 år. I årsrapporten 2018 presenteras nyckeltal och information om samproduktioner, programutväxling, kunskapsdelning, med mera.

 

---

EVA HARRIE

NYHET