NYHET | 16 mar 2017

Rekord för nordiskt tv- och mediesamarbete

Aldrig tidigare har det samproducerats så mycket nordisk tv som under 2016. Det skriver Nordvision i sin senaste årsrapport. Skam, avslöjandet av Panama-dokumenten och EM-fotboll är några exempel på nordiska public service-samarbeten under året.

Förra året genererade samarbetet inom Nordvision 4.909 programepisoder, en ökning från 2015 års rekord på 4.849 episoder. Det är samproduktionerna som ökat, plus 13 procent från förra året, och det är främst programmen för barn och unga och om undersökande journalistik som blivit fler.

Årsrapporten 2016/2017 uppmärksammar bland annat den norska ungdomsserien Skam, som är producerad av ungdomsredaktionen på NRK och är en nordisk samproduktion. Andra exempel på gemensamma projekt är undersökande journalistik, bland annat om de så kallade Panama-dokumenten, förnyat samarbete på radioområdet och ett digitalt samarbete i samband med fotbolls-EM.

Nordvision omfattar även medieforskning på tvärs över de nordiska gränserna. Under 2016 har analysavdelningarna på DR, Yle, NRK och SVT genomfört en studie om streaming-tv som bland annat visar att personer under 40 år föredrar streaming-tv framför linjär tv. (2015 gjordes en undersökning av nordiska ungdomars medievanor.)

 

Ladda ner Nordvisions årsrapport
Antal samproduktioner och programutbyten inom Nordvision 2012-2016, sammanställning från Nordicoms tabelldatabas (excel)

 

Bakgrund: Nordvision är ett nordiskt tv- och mediesamarbete mellan DR i Danmark, Yle i Finland, RÚV på Island, NRK i Norge samt SVT, SR och UR i Sverige. I årsrapporten 2016/2017 presenteras nyckeltal och information för 2016 från samproduktioner, programutväxling, kunskapsdelning, med mera.

 

AV: EVA HARRIE