Telefon som visar det digitala nyhetsbrevet

Nyfiken på medier i Norden? Läs vårt senaste nyhetsbrev

NYHETSBREV | 30 juni 2021

Pandemins konsekvenser för nyhetsmedierna, en ökande mediekonsumtion under 2020 och en fortsatt topposition för Norden i Digital News Report. Det är några av nyheterna i årets andra nummer av vårt nordiska nyhetsbrev.

Nyhetsmediernas villkor är i fokus i två nya publikationer från Nordicom. Det framgår att pandemin haft stor påverkan på Nordens nyhetsmedier, och att Danmark och Sverige är bland de länder i världen där nyhetsmedierna bäst uppfyller sin roll för demokratin.

Pandemiåret har ökat mediekonsumtionen. Fler har tittat på tv-nyheter, vilket fått en positiv effekt på tv-tittandet i Norden, visar ett nytt faktablad. Fler nordbor har också tagit del av digitala nyhetssajter.

I Sverige blev mediekonsumtionen rekordhög under 2020 och i Norden ökade konsumtionen av nyheter och strömmat innehåll, visar studier från Sverige, Norge och Danmark.

Och enligt den nyligen publicerade Digital News Report från Reuters Institute for Journalism ligger Norden i topp. Betalviljan växer och förtroendet för nyhetsmedierna likaså.

Läs nyhetsbrevet: Medietrender i Norden 2-2021

 

---

EVA HARRIE

NYHETSBREV