Nordens 25 största mediebolag 2013

Fem nordiska mediebolag är betydligt större än övriga nordiska medieaktörer. I toppen ligger svenska Bonnier med en omsättning på 50 procent mer än finska Sanoma på andra plats. Bland de mest lönsamma av Nordens 25 största mediebolag är tv-distributörerna.
Nyhet
 | 20 oktober 2014

För många av mediebolagen på Nordicoms topp-25-lista minskade omsättningen under 2013 eller låg på ungefär samma nivå jämfört med 2012, men de flesta gick ändå med vinst. Störst vinstmarginaler (bruttomarginal) visar två distributionsbolag, Com Hem med 28% och Teracom 16%. Sedan kommer Schibsted med 15%. De två bolag på listan som har sämst resultat är svenska Stampen Media Group, minus 16% och finska Sanoma minus 12%.

Nordens 25 största medieföretag efter omsättning 2013 (miljoner Euro)
Stapeldiagram med Nordens 25 största medieföretag 2013.
Källa: Nordicom (baserad på företagens årsrapporter och webbsidor).

De fem största bolagen

De fem största bolagen – Bonnier, Sanoma, MTG med sina systerbolag inom Stenbecksfären, Schibsted Media Group och Egmont – är de nordiska mediebolag som har störst bredd i sin verksamhet och i geografisk spridning. Den här gruppen har legat stadigt i listtoppen år från år, även om rangordningen har skiftat. Övriga bolag är verksamma på färre marknader, antingen geografiskt eller aktivitetsmässigt. 

Programbolag, tv-distribution och print

De nordiska tv-bolagen inkluderas alla i listan, antingen som dotterbolag till de stora koncernerna (Bonniers TV4 i Sverige och MTV i Finland, Sanomas Nelonen i Finland, Stenbecksfärens kanaler i Norden och Egmonts TV2 i Norge) eller i egen regi som SBS Discovery Nordic med tv- och radio-kanaler i alla nordiska länder utom Island, samt TV2 Danmark (delvis public service) som ägs av danska staten. Även de nordiska public service-bolagen finns med, med undantag för isländska RÚV.

Fem distributionsbolag finns också bland de 25 största. Här återfinns kabel-, satellit-, bredbands- och marknätsoperatörer. Norska Telenor som distribuerar tv i hela Norden (Canal Digital) och danska TDC är båda delar av stora telekomkoncerner, men rankas här efter sin tv-relaterade verksamhet. Com Hem är aktivt i Sverige, medan Teracom (svenska staten) äger och driver marknäten i Sverige och Danmark samt står bakom Boxer. Get är verksamt i Norge. Härutöver är också MTG en betydande aktör inom nordisk tv-distribution.

En annan grupp är en rad bolag med kärnverksamhet i tryckta medier. Störst är norska Amedia, därefter Aller, JP/Politikens Hus, Otava, Alma Media, KF och norska Gyldendal.

Nordiskt ägande med några undantag

Den nordiska mediemarknaden är nordisk också till ägarbilden. Bara fem av de 25 största företagen har ägare utanför Norden. De gäller de tre distributionsbolagen Com Hem, TDC television (som inkluderar Danmarks största distributör YouSee) och Get som ägs av utländska riskkapitalbolag. Det fjärde är SBS Discovery Nordic som ingår i amerikanska Discovery Communications och det sista är den danska tidningskoncernen Berlingske Media som ägs av brittiska Mecom.

Händelser under 2014

Inför 2014 års topplista kommer en utländsk ägare troligen att bytas ut mot en annan, då Mecom under året har sålt Berlingske Media till belgiska mediekoncernen De Persgroep. Bland tv-distributörerna köper TDC i Danmark Get i Norge (rankning 13 respektive 21) vilket krymper antal bolag på listan till 24 och lämnar plats för en ny aktör. Troligtvis fylls luckan av det norska tidningsbolaget Polaris, som idag ligger på 26 plats med en omsättning på 229 miljoner Euro.

Ett annat alternativ kan vara ett nytt danskt tidningshus. I september 2014 aviserade de tre regionala tidningsutgivarna Jyske Medier, Fynske Medier och Syddanske medier att de fusionerar till ett nytt bolag, Jysk Fynske Medier, som uppskattas bli tredje största tidningshus i Danmark efter JP/Politiken och Berlingske. (Transaktionerna ovan granskas av konkurrensmyndigheter.)

Ladda ner tabeller i Excel

Anmärkning: Data för Telenor har reviderats 11 november 2014, vilket betyder att Telenor nu är nummer 6 på listan istället för 7.

Eva Harrie

Områden :