Just nu har Göteborgs universitet problem med sina e-postservrar, vilket innebär att ca hälften av universitetets personal inte kommer åt sin e-post. Om du vill få kontakt med någon av Nordicoms personal rekommenderar vi dig att ringa oss istället. Här finns kontaktuppgifter till Nordicoms medarbetare: https://www.nordicom.gu.se/sv/om-nordicom/personal. Problemet gäller både e-postadresser till enskilda medarbetare och funktionsbrevlådor.

NYHET | 18 maj 2020

Norden världsbäst på pressfrihet – Norge fortsatt etta

Reportrar utan gränsers karta över pressfriheten i världen 2020
Bild: Reportrar utan gränsers karta över pressfriheten i världen 2020 (vitt=bra situation)

Fyra nordiska länder toppar 2020 års pressfrihetsindex från Reportrar utan gränser. Norge kommer först och följs av Finland, Danmark och Sverige. Men globalt sett hotas den fria journalistiken, och med coronakrisen förvärras läget.

Reportrar utan gränser mäter varje år situationen för pressfriheten i 180 länder, i syfte att visa på situationen både i enskilda länder och i världen i stort.

Enligt 2020 års index är situationen för pressfriheten bra i enbart 8 procent av världens länder (samma nivå som förra året), medan den är mycket allvarlig i 13 procent (minus två procentenheter) av länderna.

Fyra nordiska länder i topp
De nordiska länderna är fortsatt bäst på pressfrihet. Norge är i topp för fjärde året i rad. Finland kommer tvåa, Danmark har klättrat två placeringar till tredje plats, medan Sverige rankas fyra, efter att för andra året i rad halkat ner en placering på grund av trakasserier på nätet. Island rankas som nummer femton efter att ha tappat en placering.

Trakasserier online ökar även i Norge och Finland, enligt den europeiska analysen. De mest aggressiva trakasserierna mot nordiska journalister bedöms komma från Kina och Iran.

Europa säkraste regionen
Europa är fortfarande världens säkraste region för journalister att jobba i, men hoten mot den fria journalistiken växer. Exempelvis har Polen (62) och Ungern (89) tappat ytterligare tre respektive två placeringar och för båda länderna klassificeras läget som ”problematiskt”.

I botten av pressfrihetsindexet finns Nordkorea (180), Turkmenistan (179) och Eritrea (178), strax före Kina (177).

Fem kriser plus coronakrisen
För pressfriheten är framtiden full av utmaningar. Reportrar utan gränser identifierar fem kriser som hotar pressfriheten under 2020: en geopolitisk kris, en teknologisk kris, en demokratisk kris, en förtroendekris samt en ekonomisk kris orsakad av mediernas annonstapp.

Till de fem kriserna läggs nu coronakrisen, en global hälsokris under vilken auktoritära regimer drar fördel av situationen och tar till metoder som annars vore omöjliga. "Det är därför oerhört viktigt att vi alla står upp för att låta journalisterna granska makten", säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, i ett pressmeddelande.

Pressfrihetsindex 2020: Coronapandemi förvärrar redan kritisk situation för journalistiken / Reportrar utan gränsers pressmeddelande 21 april 2020

Pressfrihetsindex 2020 - hela listan plus karta

Reportrar utan gränsers analyser region för region

Om pressfrihetsindexet: Reportrar utan gränser sätter varje år betyg på 180 länder efter sju kriterier, som mediemångfald, självcensur, yttrande- och presslagstiftning och hot mot journalister med flera. Indexet, som startade 2002, sammanställs med hjälp av journalister, forskare, jurister och människorättsaktivister. Klassificeringen av situationen för pressfriheten är femskalig: bra, tillfredsställande, problematisk, allvarlig, och mycket allvarlig. Mer information om mätning och metod.

LÄSTIPS!

Aktuella rapporter om pressfrihet i Skandinavien och Europa:

Media freedom made in Scandinavia – examples of best practice. A report on the fact-finding mission “Best Practice” to Denmark and Sweden, published by European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), the European Federation of Journalists (EFJ) and Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT). Read Nordicom's article about Media freedom made in Scandinavia

Hands off press freedom: Attacks on media in Europe must not become a new normal. 2020 Annual Report by the partner organisations to the Council of Europe Platform to Promote the Protection of Journalism and Safety of Journalists. Read Hands off press freedom

EVA HARRIE