Norden toppar pressfrihetsindex

| 25 april 2019

Reportrar utan gränsers karta över pressfriheten i världen 2019
Bildkälla: Reportrar utan gränser

Reportrar utan gränsers har presenterat sitt pressfrihetsindex för 2019. Norge rankas etta – för tredje året i rad. Finland och Sverige kommer på andra och tredje plats. Globalt sett minskar antalet trygga länder för journalister.

Reportrar utan gränser mäter varje år situationen för pressfriheten i 180 länder. Enligt årets lista minskar antalet länder där journalister kan arbeta i säkerhet. Endast en fjärdedel av länderna bedöms som bra eller ganska bra när det gäller pressfrihet (en minskning från 26 till 24 procent).

Fyra nordiska länder bland topp fem
Norge toppar indexet för tredje året i rad, följt av Finland och Sverige på andra och tredje plats. Danmark ligger på femte plats (efter Nederländerna) medan Island rankas som nummer fjorton.

Finland har, efter tydliga markeringar för pressfrihet och mot hatretorik, klättrat från fjärde till andra plats. Förbättringen kom efter två år med skandaler som petat landet neråt i listan. År 2016 föll Finland från första till tredje plats efter statsminister Juha Sipiläs politiska påtryckningar på public service-bolaget Yle (se Anu Koivunens artikel om #sipilägate från 2017). Året därpå tappade Finland ännu en placering på grund av polisens husrannsakan hos en Helsingin Sanomat-journalist.

Sverige halkar ner ett steg på grund av ökande trakasserier på nätet, och även Island tappar en placering. Danmarks femte plats är en återhämtning efter förra årets ras från fjärde till nionde plats, som orsakades av mordet på journalisten Kim Wall.

Sämre pressfrihet – men några ljuspunkter
Europa är världens säkraste region för journalister att jobba i. Men även här växer problemen för den fria journalistiken. Allvarliga hot mot journalister blir allt vanligare, och i Slovakien, Bulgarien och Malta har journalister mördats, skriver Reportrar utan gränser.

USA (48) har också blivit sämre på pressfrihet. Landet har tappat tre placeringar och klassificeras nu som ”problematiskt”.

Ryssland (149) och Turkiet (157) fortsätter att förfölja oberoende medier, och Turkiet benämns som ”värdens troligaste största fängelse för journalister”. I botten av pressfrihetsindexet finns Turkmenistan i sällskap med Nordkorea och Eritrea.

Men det finns även positiva exempel i årets index. Efter regeringsskiftet i Etiopien släpptes alla fängslade journalister och landet klättrade 40 placeringar till plats 110. Regeringsskiftet i Gambia ledde också till en förbättring – och 30 steg uppåt i listan till plats 92.

Läs mer:

Pressfrihetsindex 2019: Nytt klimat av rädsla ökar journalisters självcensur / Reportrar utan gränsers pressmeddelande 19 april 2019

Pressfrihetsindex 2019 - hela listan

Reportrar utan gränsers analyser region för region

 

Om pressfrihetsindexet: Reportrar utan gränser sätter varje år betyg på 180 länder efter sju kriterier, som mediemångfald, självcensur, yttrande- och presslagstiftning och hot mot journalister med flera. Syftet är att visa situationen för pressfriheten både i enskilda länder och i världen i stort. Indexet, som startade 2002, sammanställs med hjälp av journalister, forskare, jurister och människorättsaktivister. Mer information om mätning och metod.

 

 


LÄSTIPS: The Assault on Journalism
Den första internationella forskningsöversikten om journalisters säkerhet

För att skydda yttrande- och pressfrihet i den digitala eran krävs ny kunskap, baserad på forskning. Det är utgångspunkten för The Assault on Journalism. Building Knowledge to Protect Freedom of Expression (Nordicom, 2017).

Närmare 50 forskare från hela världen sätter fokus på pressfrihet och journalisters säkerhet. Merparten av forskarna kommer dessutom från länder där journalister är utsatta för ständiga hot och mord.

– Forskare från dessa länder visar stort mod genom att medverka i boken, säger Ulla Carlsson, en av bokens redaktörer.

Läs mer om och ladda ner: The Assault on Journalism


 

 

EVA HARRIE