I sökandet efter nya horisonter: 360-video i undervisning

NYHET | 29 november 2017

Hur kan 360-teknologin bidra till journalistiken? Den immersiva journalistiken anses omvälva det journalistiska berättandet. Mediejättar runt om i världen, så som CNN, The New York Times och The Guardian har börjat med innehåll som kan upplevas genom VR-glasögon. 

Detta är en av frågorna som diskuteras i höstnumret av tidskriften Nordicom-Information, som släpptes i början av december, temat för numret är video(kultur).

Nordiska journalistutbildningar följer självklart med sin tid och har genomfört egna experiment. De norska forskarna Tormod Utne, Ana Sánchez Laws och Bjørnar Sævik vid Högskolan i Volda har forskat på publikens emotionella respons på upplevelsen av Virtual Reality och omsatt idéer i praktiken på kurser med studenter. De har skrivit om sina erfarenheter för Nordicom-Informations videotemanummer. Dessutom har de sammanställt en egen video där de berättar om hur allt gick till: 

 

 

Stockholms universitet fick journalistläraren Jesper Huor finansiellt stöd för kursutveckling och drog igång en kurs i utrikesjournalistik där studenterna åkte till olika delar av världen med en 360-kamera och utvecklade en egen app. Det blev immersiva reportage om Roller Derby i Beirut, Libanon och barn som lever i slummen i Accra, Ghana och i Moçambique. 

Men det var ingen lätt början, för journaliststudenterna visade sig vara långt ifrån ”early adopters” och ingen hade tidigare teknisk och praktisk erfarenhet kring den nya teknologin.             

 

Läs artikeln i Nordicom-Information 39:2: På søken etter nye horisonter: nordisk journalist- og medieutdanning eksperimentetrer med 360-graders video av Tormod Utne & Ana Sánchez Laws & Jesper Huor 

Läs hela numret video(kultur) (Nordicom-Information 39:2), red. Maarit Jaakkola & Balder Holm 

 

NYHET