Nyheter

Just nu har Göteborgs universitet problem med sina e-postservrar, vilket innebär att ca hälften av universitetets personal inte kommer åt sin e-post. Om du vill få kontakt med någon av Nordicoms personal rekommenderar vi dig att ringa oss istället. Här finns kontaktuppgifter till Nordicoms medarbetare: https://www.nordicom.gu.se/sv/om-nordicom/personal. Problemet gäller både e-postadresser till enskilda medarbetare och funktionsbrevlådor.

NYHETER | 26 okt 2020

Vägledning ska göra nätet tryggare för barn och unga

Tre svenska myndigheter med ansvar för att skydda barn och unga och stärka deras rättigheter står bakom en ny skrift. Skriften ger vägledning i tolkningen av gällande lagar och sammanfattar barns rätt till skydd mot skadlig mediepåverkan.

NYHET | 22 okt 2020

Svensk utredning: Rekommendationer för att värna det demokratiska samtalet

Omslag SOU 2020:56 Det demokratiska samtaletI slutet av september överlämnade kommittén Nationell satsning på ökad medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet sitt slutbetänkande. Budskapet som förmedlas är att det trots ett allvarligt läge går att påverka i positiv riktning.

EVENT | 21 okt 2020

Nordicoms digitala bokbord

Varmt välkommen till Nordicoms digitala bokbord! På grund av rådande omständigheter blir Medieforskerkonferensen 2020, som arrangeras av Norsk Medieforskerlag, i år digital – och så blir även Nordicoms bokbord. Här nedan presenterar vi senaste nytt från Nordicom – klicka dig igenom våra böcker, scrolla nyhetsbreven eller chatta med oss över en kopp kaffe.

NYHET | 21 okt 2020

Se webbinariet om den svenska medieutvecklingen 2020

Digitala reklamplattformar dominerar, dagstidningsmarknaden har nått en ny botten och coronapandemin har orsakat en samhällsekonomisk tvärbromsning med allvarliga konsekvenser för reklammarknaden. Nu kan du ta del av resultaten från rapporten Medieutveckling – Medieekonomi 2020, som publiceras i dag av Myndigheten för press, radio och tv. Rapportens huvudresultat presenteras även i ett kostnadsfritt webbinarium som är öppet för alla.​

NYHET | 16 okt 2020

Se webbinarier om medie- och informationskunnighet på NordMedia Network

Under hösten 2020 anordnade Nordicom och Statens medieråd en webbinarieserie om medie- och informationskunnighet (MIK) i de nordiska länderna: Media Education in the Nordic Countries – Lessons Learned from the Neighbours. Webbinarierna är på engelska och kan nu ses på NordMedia Network som är Nordicoms digitala plattform för nordiska och nordiskt orienterade medieforskare.

NYHET | 28 sep 2020

Så har svenskarnas nyhetsvanor förändrats

Omslag till SOM-institutets rapport Svenska medietrender 1995-2019Idag är en stor del av vår nyhetskonsumtion digital. Samtidigt tycks användningen av nyhetssajter och nyheter i sociala medier ha nått en platå. Det visar SOM-institutets rapport om medietrender i Sverige 1995-2019.

NYHET | 24 sep 2020

Norden kan få gemensam policy kring medie- och informationskunnighet

Spridning av felaktig och missvisande information och så kallade falska nyheter ökar påtagligt vid större nyhetshändelser. Ett av de mest effektiva sätten att motverka negativa konsekvenser är ökad medvetenhet och källkritisk kompetens. Nu föreslås en samnordisk policy för att stärka arbetet med ökad medie- och informationskunnighet i regionen.

PUBLIKATIONER | 15 sep 2020

New Special Issue explores the geopolitics of Nordic television drama

A new Special Issue of Nordicom Review has just been published, titled “Dark Screens: The geopolitics of Nordic television drama”. Robert A. Saunders, one of the Special Issue editors, answered a few questions about the findings.

NYHETSBREV | 8 sep 2020

European Media Policy 2/2020 – welcome to a new issue!

Welcome to a new issue of our European Media Policy newsletter, providing an update on policy developments at the European level, concentrating on news from the EU.

NYHETSBREV | 3 sep 2020

Ny utgåva: Medietrender i Norden 2-2020

Logotyp nyhetsbrevet Medietrender i NordenÅrets andra utgåva av Medietrender i Norden rapporterar om nordiska medievanor, medieutveckling, nya publikationer från Nordicom, med mera. Läs nyhetsbrevet här.