Nyheter

Just nu har Göteborgs universitet problem med sina e-postservrar, vilket innebär att ca hälften av universitetets personal inte kommer åt sin e-post. Om du vill få kontakt med någon av Nordicoms personal rekommenderar vi dig att ringa oss istället. Här finns kontaktuppgifter till Nordicoms medarbetare: https://www.nordicom.gu.se/sv/om-nordicom/personal. Problemet gäller både e-postadresser till enskilda medarbetare och funktionsbrevlådor.

NYHET | 24 sep 2020

Norden kan få gemensam policy kring medie- och informationskunnighet

Spridning av felaktig och missvisande information och så kallade falska nyheter ökar påtagligt vid större nyhetshändelser. Ett av de mest effektiva sätten att motverka negativa konsekvenser är ökad medvetenhet och källkritisk kompetens. Nu föreslås en samnordisk policy för att stärka arbetet med ökad medie- och informationskunnighet i regionen.

PUBLIKATIONER | 15 sep 2020

New Special Issue explores the geopolitics of Nordic television drama

A new Special Issue of Nordicom Review has just been published, titled “Dark Screens: The geopolitics of Nordic television drama”. Robert A. Saunders, one of the Special Issue editors, answered a few questions about the findings.

NYHETSBREV | 8 sep 2020

European Media Policy 2/2020 – welcome to a new issue!

Welcome to a new issue of our European Media Policy newsletter, providing an update on policy developments at the European level, concentrating on news from the EU.

NYHETSBREV | 3 sep 2020

Ny utgåva: Medietrender i Norden 2-2020

Logotyp nyhetsbrevet Medietrender i NordenÅrets andra utgåva av Medietrender i Norden rapporterar om nordiska medievanor, medieutveckling, nya publikationer från Nordicom, med mera. Läs nyhetsbrevet här.

NYHET | 2 sep 2020

Nordicom samordnar nytt forum för MIK-forskning

Nordicom kommer att inrätta ett nytt forum för att identifiera och samordna forskare inom medie- och informationskunnighet – MIK. Satsningen är en del av det nationella nätverket MIK Sverige som lanserades av Statens medieråd på uppdrag av Sveriges regering.

NYHET | 1 sep 2020

Så konsumerar nordborna nyheter på nätet – resultat från Digital News Report 2020

Omslag Digital News Report 2020Norrmännen är världsbäst på att betala för nyheter på nätet, medan finländarna litar på nyheterna i större utsträckning än i andra länder. Det framkommer i Digital News Report 2020, som jämför nyhetskonsumtionen på nätet i 40 länder. Här lyfter vi några nordiska resultat.

NYHET | 7 jul 2020

Danskarnas medievanor – före och under pandemin

Strömmade tjänster, poddar och nyheter på nätet fortsätter öka, visar Slots- og Kulturstyrelsens nya rapport om medieutvecklingen. Årets rapport innehåller dessutom en analys av Covid-19-pandemins effekter på den danska mediemarknaden.

NYHET | 23 jun 2020

Högt resultat för Nordicom Review i ny Scopus-indexering

Photo of Nordic Review journalsScopus har precis presenterat resultaten för 2019 års så kallade ”cite score”. För Nordicom Reviews del innebär de en rejäl ökning: från 0,8 till 1,2. Ökningen är en del av en längre trend med förbättrade resultat för Nordicom Review.

NYHET | 16 jun 2020

Medietrender i Finland – fem nya artiklar

Finska statistikcentralen presenterar fem nya analyser om Finlands medier. Läs om medieekonomi, mediekonsumtion, dagspress, tidskrifter, radio och television.