Nyheter arkiv

NYHET | 19 dec 2019

Nordicom Review i nyhetsmedia

Nästan en tredjedel (6 av 17) av Nordicom Reviews vetenskapliga artiklar uppmärksammades i nyhetsmedia under 2019.  En av de mest uppmärksammade artiklarna blev ”Framing Gender Justice: A comparative analysis of the media coverage of ‘metoo’ in Denmark and Sweden” av Tina Askanius och Jannie Møller Hartley. 75 nyhetsartiklar och nyhetsinlag gjordes om studien i nordiska medier. Här listar vi alla omskrivna artiklar i kronologisk ordning.
NYHETSBREV | 18 dec 2019

Nytt nummer: Medietrender i Norden 3-2019

Fler läser nyheter digitalt än på papper och tillväxten för strömmade tjänster fortsätter. Och för branschen blir publikens betalningsvilja allt viktigare. Det är några ämnen i det senaste numret av Nordicoms nordiska nyhetsbrev.
NYHET | 17 dec 2019

Mediekunnighet i Finland – nya nationella riktlinjer på plats

I Finland har de nationella riktlinjerna för mediekunnighet – eller mediefostran – uppdaterats. Undervisnings- och kulturministeriet publicerade det nya policydokumentet Mediekunnighet i Finland den 16 december 2019 (tillgängligt på finska och engelska).
NYHET | 16 dec 2019

From Individuals to Communities: Towards New Enhancements of Media and Information Literacy

Media and information literacy (MIL) has been criticised for having become a term that is too overarching and inclusive to have proper meaning. In the final chapter of a newly published anthology, the authors Alton Grizzle and Masatoshi Hamada present an outline for a “new-generation expansion” of the concept, the “Media and Information Literacy Expansion”, MILx.
NYHET | 13 dec 2019

Norsk medieekonomi 2018

Tv-reklamen minskar, men totalt sett pekar ekonomin i den norska tv-branschen ändå uppåt. Detta eftersom tittarna betalar allt mer för innehåll och distribution. Samtidigt landar dagspressen på en stabil intäktsnivå för första gången sedan 2011.
NYHET | 11 dec 2019

Telekomrapport: Mobil datatrafik ökar i Norden

Nordborna lägger allt mindre tid på att prata i mobilen. Samtidigt skaffar sig allt fler snabbt bredband och använder mer data i de mobila näten. Det är några resultat från den nordiska telekomrapporten för 2018.
NYHET | 10 dec 2019

Nordicom Review övergår helt till digital utgivning

År 2020 övergår Nordicom Review helt till digital utgivning för att fortsätta utveckla kvalitén på den digitala upplagan.
NYHET | 05 dec 2019

The Nordics – Europe’s busiest users of culture and media online

With almost universal household Internet access, Iceland leads in using the Internet for streaming TV and movies, reading online news, listening to web radio and streaming music and purchasing films, music and reading material. The other Nordic countries usually follow closely, according to Eurostat's Culture Statistics report.
NY PUBLIKATION | 04 dec 2019

Hyperlokala nyhetsmedier ersätter inte nedlagda lokalredaktioner

Samtidigt som allt fler lokala tidningsredaktioner läggs ner växer floran av nya digitala medier som förmedlar lokala nyheter. Men de nya så kallade hyperlokala medierna finns oftast på platser som redan har en lokalredaktion, och de har ofta en osäker ekonomi. Därför blir de sällan ersättare för nedlagda lokalredaktioner. Det är några av slutsatserna från en ny samling studier om hyperlokala medier publicerad av Nordicom.
NYHET | 03 dec 2019

Rapport om danskarnas förståelse av nyheter

Forskare på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har undersökt hur den danska befolkningen uppfattar och förstår nyheter. Bland resultaten som överraskar är att sociala medier har mindre betydelse för åsiktsbildningen än väntat.