NYHET | 31 aug 2017

Report maps business models of Nordic local and city newspapers

A report published by the Communication Research Centre CRC at the University of Helsinki explores the business models of local and city newspapers in Scandinavia. The report, written in Finnish, is based on a description and comparison of cases in Sweden, Norway and Denmark.

NYHET | 26 jun 2017

Norska aviser tappar en miljard i annonsintäkter

Under förra året förlorade den norska dagspressen över en miljard annonskronor. För första gången minskade även de digitala annonsintäkterna. Det framgår av Medietilsynets årliga rapport om tidningshusens ekonomi 2016.

NYHET | 21 jun 2017

Digitala abonnemang ökar i Norge

Allt fler norska tidningar tar betalt för sina nyheter på nätet. Samtidigt ökar antalet digitala prenumerationer, vilket har bromsat upplageraset för den norska tidningsbranschen. Det visar Sigurd Høst i årsrapporten ”Avisåret 2016”.

NYHET | 4 apr 2017

Annonsepotensialet for digitale lokalaviser med brukerbetaling

Norske lokalaviser har styrket mulighetene til å få annonseinntekter fra nettet etter at de innførte brukerbetaling. Det kommer frem i en rapport som Handelshøyskolen BI har laget.

NYHET | 24 mar 2017

Uddannelse, alder og køn afgør, hvor meget vi læser

Den danske kulturministers Bog- og Litteraturpanel har udgivet en rapport, som kortlægger læsevanerne i de nordiske lande samt Tyskland og England. Den viser, at uddannelse, alder og køn har indflydelse på, hvor meget vi læser, på tværs af landegrænserne.

PUBLIKATIONER | 15 mar 2017

Svensk tidningsmarknad under 2000-talet

En tidningsmarknad med färre men större ägare, förändrade konkurrensförhållanden och sjunkande intäkter. Strukturomvandlingen på den svenska tidningsmarknaden har under 2000-talet varit omfattande och inneburit stora förändringar. Detta visar en rapport från Nordicom.

EVENT | 20 jan 2017

Om böcker, läsande, språk och bibliotek

Under våren 2017 arrangeras flera lokala seminarier och konferenser  i Sverige om bibliotek, böcker, språk och läsande.

NYHET | 27 okt 2016

Aviser sparar sig till vinst i Norge och Sverige

Tidningsbranschen är under press i Norge och Sverige. Reklamintäkterna fortsätter att rasa, och att dagspressen ändå hamnar på plus beror på kraftiga besparingar. Samtidigt går tv- och radiobranschen relativt bra. Det visar två rapporter om medieekonomi från den norska respektive svenska mediemyndigheten.

NYHET | 27 okt 2016

Rapport om det danske bogmarked 2016

Danskernes læservaner er overordnet stabile. Der udgives også mere litteratur end nogensinde i Danmark, og der er kommet flere nye forlag til. Det viser Bog- og Litteraturpanelets årsrapport for 2016.

NYHET | 24 sep 2016

Läser vi fortfarande böcker? Trender ur Mediebarometern

Under rubriken Läser någon längre?  presenterade Ulrika Facht och Karin Hellingwerf trender ur Mediebarometern på Bokmässan i Göteborg 2016. Här kan du ladda ner rapporten.

Prenumerera på Text