NYHET | 25 jan 2018

Forskarföreningarnas årliga konferenser 2018

Under våren håller de nationella forskarföreningarna inom medie- och kommunikationsvetenskap i Sverige och Finland sina årsmöten/konferenser.

NYHET | 22 jan 2018

Två evenemang om bildjournalistisk forskning

Med utgångspunkt i senaste specialnumret av Nordicom Review anordnas i månadsskiftet januari/februari två evenemang kring bildjournalistisk forskning.

PUBLIKATIONER | 9 jan 2018

Yttrandefriheten i dagens mediekultur

Yttrandefriheten i dagens mediekultur, omslag. Att skydda människors integritet går före yttrandefrihet, det ansåg svenskarna i den nationella SOM-undersökningen som rapporterades förra året. Nu publicerar Nordicom boken ”Yttrandefriheten i dagens mediekultur” som utreder yttrandefrihetens ställning i vårt digitala samhälle.

NYHET | 5 dec 2017

Nya böcker om medielandskapet i Finland och Sverige

Finlands medielandskap och Det svenska medielandskapet. Så heter två böcker med samma upplägg, skrivna av nordiska medieforskare och som kommer ut nästan samtidigt i Finland respektive Sverige. Båda är exempel på publikationer som dokumenteras av Nordicom under 2017.

NYHET | 4 dec 2017

Lediga tjänster hos Nordicom

Nu finns ytterligare två lediga tjänster vid  Nordicom: en vetenskaplig redaktör och en teknisk redaktör. Sök tjänsterna här.

NYHET | 4 dec 2017

Den svenska medieekonomin 2016

Svensk reklammarknad växer, men tillväxten hamnar främst hos Google och Facebook. Radion gör rekordresultat, medan konkurrensen i tv-branschen tilltar och dagspressen fortsätter att tappa intäkter. Det är några resultat från 2016 års rapport om svensk medieekonomi.

PUBLIKATIONER | 24 nov 2017

E-boken: en diskret utmanare på bokmarknaden

Nu släpper Nordicom en ny bok som undersöker e-bokens utveckling i Sverige från olika perspektiv: författarens, läsarens, förlagens, bokhandeln och bibliotekens. I den nya boken Books on Screens. Players in the Swedish e-book market har sex forskare följt e-bokens introduktion på den svenska bokmarknaden i ett gemensamt projekt.

NYHET | 23 nov 2017

Ledig tjänst: Föreståndare vid Nordicom

Nu finns en ledig tjänst som föreståndare vid Nordicom. Tjänsten omfattar ett övergripande ansvar för hela verksamheten vid Nordicom, vilket omfattar arbetsledning, organisation, kompetens- och resursförsörjning, ekonomi- och personalansvar, vetenskaplig kvalitet, samt organisationens allmänna strategiska utveckling.

NYHET | 9 nov 2017

Det svenska medielandskapet: en klassiker i ny tappning

”En klassiker och ett standardverk för alla som vill få en överblick över medielandskapet” – så beskrivs den nya boken Det svenska medielandskapet som lanseras efter årsskiftet. Boken utkommer i sin tolfte upplaga och har under olika titlar, senast Massmedier, följt mediernas villkor sedan 1970-talet. Två av de tre författarna kommer från Nordicom.

NYHET | 9 nov 2017

Svenska barn och ungdomars kulturvanor

Myndigheten för Kulturanalys har undersökt svenska barn och ungas kulturvanor på fritiden. Den vanligaste medierelaterade aktiviteten är att titta på kortfilm/videoklipp online, vilket en majoritet av barn och unga gör varje dag.

Prenumerera på Sverige