Norden

NYHET | 16 feb 2018

Ny nordisk forskningslitteratur

Det har blivit 2018 och ytterligare ett år fyllt av ny nordisk forskningslitteratur har passerat. Vi har i vanlig ordning sammanställt ett urval av 2017 års medie- och kommunikationsvetenskapliga titlar från Danmark, Finland, Norge och Sverige.

NYHET | 23 jan 2018

Tidskriften Nordicom-Information öppnar upp kommunikationen

Inför vårens nummer av tidskriften Nordicom-Information, med temat öppenhet i kommunikation, öppnar tidskriften upp sin produktionsprocess och bjuder in alla som vill att följa numrets utveckling eller komma med idéer och input.

NYHETSBREV | 13 dec 2017

Nytt nummer: Medietrender i Norden

Google och Facebook sätter press på de nordiska medieföretagen – och på journalistiken. Samtidigt är stora delar av den nordiska mediebranschen fortfarande lönsam. Läs mer i Nordicoms nyhetsbrev som rapporterar om aktuella undersökningar, forskningsstudier och mediepolitiska frågor i Norden.

NYHET | 12 dec 2017

Mediefrågor på den nordiska agendan 2018

Under Sveriges ordförandeskap i Nordiska Ministerrådet 2018 kommer mediefrågor att få en viktig plats på den nordiska agendan. Fokus läggs bland annat på att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och att motverka desinformation på nätet.

PUBLIKATIONER | 11 dec 2017

Videon finns nu överallt

Webb-tv, YouTube-kanaler och mängder med rörligt material i sociala medier: användandet av online-video har under de senaste åren ökat explosionsartat. Höstnumret av tidskriften Nordicom-Information handlar om videoanvändningens olika dimensioner.

NYHET | 24 nov 2017

Så kan politikerna minska spridningen av falska nyheter

I september anordnade Nordicom, i samarbete med Nordisk Journalistcenter, ett expertmöte om falska nyheter. Rapporten från expertmötet finns nu tillgänglig på Nordicoms webb.

NYHET | 23 okt 2017

Flera mediekonferenser i Norden

Journalisters säkerhet, nyhetsmedias roll i moderna demokratier eller medieutbildning och mediepedagogik – det här är några av de konferensteman som de nordiska länderna bjuder på under hösten och vintern.

NYHET | 16 okt 2017

Ny IT-statistik: Så används internet i Nordens regioner

De nordiska huvudstäderna har Europas ivrigaste internetanvändare. Men även invånarna i andra nordiska regioner surfar ofta på nätet, kopplar upp sig med mobilen och är flitiga på sociala medier. Det visar Eurostats statistik som jämför nätanvändning i över 200 europeiska regioner.

NYHET | 6 okt 2017

Ny forskningstidskrift med fokus på Norden

Rethinking ScandinaviaRethinking Scandinavia – så heter en nystartad nätbaserad tidskrift inom forskningsfältet nordistik. Idén till denna nya publiceringsmöjlighet presenterades i somras på en internationell konferens i Lund.

Prenumerera på Norden