MIK

NYHET | 8 sep 2017

Literacy in a Digital World

Friday the 8th of September 2017 is International Literacy Day, this year it’ll be celebrated under the theme of ‘Literacy in a Digital World’. In honour of the day we’re highlighting some of our recent publications focusing on media literacy in a digital world.

NYHET | 7 apr 2017

Studiebesök från Baltikum

Att skapa nätverk och utbyta erfarenheter, både på ett nationellt och globalt plan, är viktigt för Nordicoms verksamhet. Den här gången var det dags att ta emot ett studiebesök från Baltikum - på temat Medie-och informationskunnighet (MIK).

NYHET | 5 apr 2017

Stor osäkerhet kring falska nyheter i Norge

Mer än hälften av den norska befolkningen uppger att de veckovis, eller oftare, läser nyheter de inte uppfattar som helt sanningsenliga. Nästan en fjärdedel uppger dessutom att de har delat en nyhet som de sen upptäckte var falsk. Det här visar en ny undersökning från den norska mediemyndigheten Medietilsynet.

NYHET | 5 apr 2017

Mapping media literacy in Europe

A new report by the European Audiovisual Observatory maps practices and actions to encourage media literacy in the EU28. Initiatives to develop critical thinking and initiatives related to media use are identified as the two main trends.

PUBLIKATIONER | 3 apr 2017

Boksläpp: Citizens in a Mediated World

Nordicom släpper nytt! Boken Citizens in a Mediated World diskuterar bland annat innebörden av ett modernt medborgarskap i vår nya globaliserade digitala mediekultur och hur medie- och informationskunnighet (MIK) kan bidra till att verka för barn och ungas rättigheter.

NYHET | 1 mar 2017

UNESCO släpper MILID Årsbok 2016

Årets upplaga av MILID Årsbok undersöker hur Medie- och Informationskunnighet (MIK) kan användas som verktyg för att stärka mänskliga rättigheter och arbeta emot radikalisering och extremism. Boken ges ut av UNESCO tillsammans med ett flertal samarbetspartners.

NYHET | 15 apr 2016

28 forskare om medierna och digitaliseringen

Mediebranschen är mitt uppe i omvälvande förändringar. I en ny forskningsantologi, publicerad av den svenska medieutredningen, analyserar och reflekterar forskare över utvecklingen utifrån en rad olika perspektiv.

FSMK | 1 apr 2015

FSMK-dag och Ämneskonferens i MKV

FSMK-dagen och Ämneskonferensen arrangeras i år av FSMK och JMK/IMS vid Stockholms universitet.
Årets tema är medie- och informationskunnighet (MIK) och såväl FSMK-dagen som Ämneskonferensen tillägnas i år Ulla Carlsson för att uppmärksamma hennes gärning för medieforskningen.

Konference | 26 feb 2015

Eftermiddagskonference om media literacy i en dansk kontekst

Den danske kulturstyrelse, Medierådet for Børn og Unge og It-Universitetet i København inviterer onsdag den 11. marts kl. 13-16.30 til eftermiddagskonference om projektet ”Den mediekompetente borger – media literacy i en dansk kontekst”. Konferencen, der bliver åbnet af den danske kulturminister Marianne Jelved, skal sætte media literacy på dagsordenen og skabe bevidsthed om de øgede krav, der stilles til den enkelte borger i det medialiserede samfund.

Prenumerera på MIK