Kön och medier

NYHET | 7 mar 2018

Women direct only one out of ten Icelandic films

Since the mid-1950s, almost 200 Icelandic full-length cinematographic feature films have been produced in Iceland; and nearly all of them have been directed by men. New data from Statistics Iceland cover 70 years of Icelandic film production.

NYHET | 26 feb 2018

Medieföretagen är männens värld

Ledningen för världens 100 största internationella medieföretagen domineras av män. Trettio av företagen saknar helt kvinnor i den högsta ledningen, och i Norden ser det inte bättre ut. Det visar ny statistik sammanställd av Nordicom.

PUBLIKATIONER | 1 dec 2017

Yearbook 2017: Beyond the Stereotypes?

Beyond the Stereotypes? Images of Boys and Girls, and their Consequences  is the Clearinghouse Yearbook of 2017. The book explores the influence and consequences of exposure to gender representations on children and youth.

NYHET | 21 jun 2017

Ny rapport kartlägger hat och hot på nätet i Norden

Både kvinnor och män utsätts för kränkningar på nätet. När män utsätts för näthat är det kränkningar som anspelar på yrkesskicklighet och kompetens eller hot om våld. Kvinnor utsätts istället för sexism, sexuella hot och trakasserier. Det visar ny rapport som Nordisk information för kunskap om kön (NIKK) presenterar idag.

NYHET | 18 maj 2017

Kvinnor och män i nyheterna

Kvinnor är underrepresenterade i nordisk nyhetsmedia, både som nyhetssubjekt och som informations- och åsiktskälla. Dessutom blir kvinnor och män representerade på könsstereotypa vis, detta visar rapporten ”Women and men in the news”, gjord på uppdrag av Nordiska ministerrådet.

NYHET | 24 aug 2016

Projekt om jämställdhet i medier

En internationell forskargrupp, under ledning av medieforskare från Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet har lagt grunden till en ny databas för studier kring kön och journalistik.

NYHET | 29 apr 2016

Om yttrandefrihet och jämställdhet i Norden

Seminariet "Freedom of Speech and Gender Equality - Time for News Media to Step Up" hölls i Helsingfors 2 maj, i samband med den internationella Pressfrihetsdagen. Här tipsar vi om böcker om jämställdhet och medier i Norden (open access).

EVENT | 16 mar 2016

Nordic Panel: Fighting Sexism and Hate Speech Online

Gender-based hate speech is a backlash and a threat to women’s presence in the public debate. That’s why sexism online is an issue of democracy. On March 18th, during an event at the UN Commission on the Status of Women, an expert Nordic panel will discuss the available strategies for combatting sexist online bullying.

NYHET | 10 jan 2016

Män i kraftig majoritet i nyhetsflödet

Den femte globala nyhetsstudien Global Media Monitoring Project visar att män fortfarande är i kraftig majoritet i nyhetsflödet.

PUBLIKATIONER | 3 jun 2015

Mediers känsla för kön

Mediers känsla för kön är skriven i en tid av stora mediala förändringar. Ny kommunikationsteknologi har öppnat för nya sätt att bruka medierat innehåll. Att upprätthålla särskiljande mellan å ena sidan ”producenter” och å andra sidan ”konsumenter” blir allt mer knepigt och irrelevant.

Prenumerera på Kön och medier