2018-12
NYHET | 13 dec 2018

Medietrender i Norden – årets sista nummer är här

logotype Nyhetsbrevet Medietrender i NordenÅrets tredje utgåva av Nordicoms nyhetsbrev handlar om ungas nyhetskonsumtion i det digitala medielandskapet, om generationsskillnader när det gäller webbanvändning, och om mediebranschens ekonomiska utveckling – allt med fokus på Norden.

PUBLIKATIONER | 12 dec 2018

Nordiska gemenskaper i fokus

Omslag Nordicom-Information 2-2018Årets andra nummer av tidskriften Nordicom-Information handlar om den nordiska gemenskapen med fokus på kommunikation och språk.

NYHET | 11 dec 2018

Norsk medietidskrift 4/2018

Omslag Norsk medietidskrift nr 4, 2018Norsk Medietidsskrift er klar med årets fjerde og siste utgave. Dette nummeret inneholder artikler som tematiserer ulike aspekter ved den omfattende og pågående digitaliserings-prosessen mediene gjennomgår.

NYHET | 8 dec 2018

Ny komparativ nordisk statistikbank

Nordisk Ministerråd har flyttet deres statistikker til en ny digital platform, Nordic Statistics database. Her kan du sammenligne statistikker fra de nordiske lande inden for mange spændende områder som kultur, uddannelse og ligestilling.

NYHET | 6 dec 2018

Islands reklammarknad 2017: Tidningar fortfarande i topp

Efter flera års tillväxt minskade de isländska reklam-
intäkterna något under 2017. Till skillnad från övriga nordiska länder är tidningarna fortfarande det största reklammediet och står för nästan 40 procent av de totala reklamintäkterna.

EVENT | 4 dec 2018

Live stream from the symposium

Watch the live stream from the symposium Youth and News in a Digital Media Environment. Nordic-Baltic Perspectives, arranged by Nordicom, the Swedish Media Council and the Nordic Council of Ministers.

PUBLIKATIONER | 4 dec 2018

Stora variationer i barns och ungas nyhetsanvändning

Hur konsumerar barn och unga nyheter i ett digitalt medielandskap? Det har Nordicom och Statens medieråd undersökt i en ny antologi med författare från både Norden och Baltikum. Den visar bland annat att nyhetsorganisationer som vill nå yngre målgrupper måste arbeta i flera olika kanaler för att lyckas.

NYHET | 3 dec 2018

Danskernes brug af sociale medier i 2018

graf danskernes brug af sociale medier 2018Andelen af danskere, der bruger sociale medier, er øget svagt fra 2017 til 2018. Brugertilgangen har været størst i de ældre aldersgrupper, mens udviklingen blandt de unge har stagneret eller faldet en smule, dog fra et meget højt niveau.

2018-11
NYHET | 30 nov 2018

Lediga tjänster: Redaktör

Just nu söker Nordicom en redaktör. Tjänsten är en tillsvidareanställning med start enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag: 20 december.

Finsk medieekonomi 2017

Graf Den finska mediemarknaden 2016-2017För andra året i rad visar mediemarknaden i Finland på tillväxt. Tv, radio och andra ljudmedier ökar, och allra mest ökar försäljningen av internetreklam. Samtidigt pekar intäkterna för dagspress och tidskrifter neråt.

Norsk medieekonomi 2017

Nu tjänar den norska mediebranschen mer på betalning från tittarna och läsarna än på reklamförsäljningen. Det visar Medietilsynets rapport om norska mediers ekonomi under 2017.

Svensk medieekonomi 2017

Internet är på väg att bli medieföretagens huvudsakliga spelplan. En analys av de svenska medieföretagens ekonomi 2017 visar hur konkurrensen hårdnar mellan både mediebranscher och medieföretag i Sverige – och inte minst mellan svenska medier och globala nätbaserade aktörer.

EVENT | 19 nov 2018

Expert meeting on quality journalism in the Nordic region

Nordicom and the Nordic Council of Ministers arranged an expert meeting on the future of quality journalism in the Nordic region. Watch the full live stream here.

NYHETSBREV | 19 nov 2018

European Media Policy – the November issue

This year's third issue of our newsletter European Media Policy is out. Read about the fight against disinformation; regulation for tech giants; the EU Copyright Reform; reduced VAT rates on electronic publications; and more.

NYHET | 19 nov 2018

Media reporting: facts, nothing but facts?

Hur säkras en sann och objektiv nyhetsrapportering? En ny rapport kartlägger lagar, rättspraxis och självreglering på området – i Europa och på nationell nivå. Från Norden ingår Finland.

NYHET | 16 nov 2018

Global studie: Friheten på nätet minskar

Under 2018 minskade friheten på internet för åttonde året i rad, enligt den årliga sammanställningen från Freedom House. Värst är situationen i Kina, medan Island och Estland är de länder som har störst nätfrihet.

NYHET | 12 nov 2018

Call for papers: Nordicom Review Special Issue

Call for papers: Nordicom Review Special Issue. Title: ‘Dark Screens: The Geopolitics of Nordic Television Drama’​. Guest Editors: Robert A. Saunders (State University of New York); Pei Sze Chow (Aarhus University); and Anne Marit Waade (Aarhus University)

PUBLIKATIONER | 8 nov 2018

Yearbook 2018: Digital Parenting

Digital Parenting. The Challanges for Families in the Digital Age is the Clearinghouse Yearbook of 2018. The book addresses the challenges and opportunities faced by parents in digital times taking into account multiple levels of digital penetration among families from different social classes and regions across the world.

NYHET | 8 nov 2018

Just published: new Nordicom Review article

A new Nordicom Review article is published (online first), titled Experiences of External Interference Among Finnish Journalists. Prevalence, methods and implications. The author Ilmari Hiltunen answers a few questions about the findings.

2018-10
NYHET | 25 okt 2018

En nordisk undersökning av barns och ungas kulturvanor?

Går det att genomföra en gemensam nordisk undersökning om barns och ungas kulturvanor och kulturaktiviteter? Det har Kulturanalys Norden undersökt i en ny rapport, på uppdrag av Nordiska ministerrådet.