2018-10
NYHET | 9 okt 2018

Maarit Jaakkola ny biträdande föreståndare för Nordicom

Medieforskare Maarit Jaakkola har utsetts till ny biträdande föreståndare för Nordicom. I sin nya roll kommer hon att delta i Nordicoms strategiska utvecklingsarbete samt ha särskilt ansvar för forskarsamverkan och kontakten med det nordiska forskarsamhället inom medier och kommunikation.

NYHET | 9 okt 2018

Media & viestintä 3/2018

Det finske videnskabelige tidsskrift Media & viestintä har nu udgivet årets tredje udgave, som blandt andet handler om journalismens tolkning af økonomipolitik, ideologisk flygtningedebat og samproducering af tv-programmer med almene borgere.

NYHET | 5 okt 2018

Svenskarna och internet: Så ändras svenskarnas medievanor

Användningen av sociala medier och digitala medie-plattformar fortsätter att öka. Samtidigt finns det tydliga skillnader mellan olika generationer. Det framkommer i rapporten Svenskarna och internet 2018 från Internet-stiftelsen i Sverige.

2018-09
NYHETER | 27 sep 2018

Tre nordiska länder breddar satsningen på mediekunnighet

Medie- och informationskunnighet blir allt viktigare för att stärka demokrati och yttrandefrihet. Finland, Norge och Sverige breddar nu sina insatser – från fokus på barn och unga till att omfatta hela befolkningen, oavsett ålder.

NYHETER | 27 sep 2018

Norge: Barn og medier-undersøkelsen 2018

Allt fler och allt yngre barn har tillgång till egen mobil och bland barn i 10-årsåldern har nästan alla en smartphone. Bland 9-18-åringarna lägger ungefär hälften två timmar eller mer på mobilanvändning  – för mycket menar en del av dem själva.

NYHET | 26 sep 2018

Norsk medietidsskrift 3/2018

Årets tredje utgave av Norsk Medietidsskrift er her. Det inneholder tre artikler som på hver sin måte skuer inn i fremtiden: Hvordan kan journalistikken hjelpe til med å løse klimakrisen? Hva sier nyhetsformidling til barn om fremtidens mediebrukere? Og hvordan kan erfaringer med å mestre kritisk medieomtale bidra til en kunnskapsdrevet presseetisk debatt?

NYHET | 26 sep 2018

Nytt public service-kontrakt i Danmark: Stora besparingar för DR

Ett nytt public service-kontrakt slår fast DR:s public service-mål för de kommande fem åren. Innehållet ska bli smalare, kanalerna färre och webbartiklarna kortare.

PUBLIKATIONER | 25 sep 2018

Coming in 2019: Nordic Journal of Media Studies

A new journal, the Nordic Journal of Media Studies, has been added to Nordicom’s portfolio of scientific publications. This journal is an online, open-access journal.  The first issue will be published in Spring 2019, with the theme “Disrupting media infrastructures: Transforming media industries and public spheres”.

NYHET | 20 sep 2018

Største mediekonsern etter omsetning i Norge 2017

Schibsted er igjen Norges største mediekonsern, etter at danske Egmont tok førsteplassen i 2016. Det er avisene som står for hoveddelen av konsernets omsetning i Norge. Det viser nye tall fra medienorge.

NYHET | 19 sep 2018

Mediebarometern 2019 upphandlas

Just nu upphandlar vi undersökningen Mediebarometern 2019. Ansökningsinbjudan pågår till 2018-10-17

NYHET | 17 sep 2018

Nordicom på Bokmässan 2018

Den 27 september drar 2018 års Bokmässa igång i Göteborg. Årets mässa har tre teman: respekt, bild och mediefrågor (MEG). Nordicom medverkar på två ställen i årets program.

NYHET | 13 sep 2018

Nya riktlinjer för mediepolitiken i Finland

Regeringen har under sommaren fattat ett principbeslut om mediepolitiken fram till 2023. Ett nytt mediepolitiskt program ska stärka mediemångfald, journalistik och mediekompetens – och demokrati och yttrandefrihet.

NYHET | 12 sep 2018

UNESCO launches a new model curriculum for combatting disinformation

How to teach journalism in the digital era and, in particular, how to make disinformation part of the curriculum? UNESCO has now introduced a new model curriculum with practical lessons and exemplary assigments to show how disinformation can become part of course syllabi in journalism education.

NYHET | 3 sep 2018

Just published: new Nordicom Review article

A new Nordicom Review article is published (online first), titled Asylum Seekers Arrived, Elites Occupied the Air: Topics and Interviewees in YLE’s Magazine Programmes During the “Asylum Seeker Crisis". We spoke to the authors Annu Perälä and  Mari K. Niemi.

2018-08
NYHET | 31 aug 2018

Sverige har fått nationell kommersiell radio

Sverige har, som sista landet i Norden, fått rikstäckande kommersiella radiokanaler. De tre bolag som har fått tillstånd att sända över hela landet är Bauer Media, NRJ och NENT Group (MTG).

NYHETER | 29 aug 2018

Videodelningsplattformar - vilka lagar gäller?

Vilka lagar gäller för videodelningsplattformar som YouTube och DailyMotion? Och vart är lagstiftningen på väg? En ny rapport analyserar det europeiska regelverket på området.

PUBLIKATIONER | 27 aug 2018

Smaken för nyheter: Klasskillnader i det digitala medielandskapet

Människors konsumtion av nyheter blir allt mer splittrad. I boken Smaken för nyheter: Klasskillnader i det digitala medielandskapet visar att växande klassklyftor och ett ökat informationsutbud har lett till att befolkningens nyhetsvärldar ser väsentligt olika ut, något som riskerar att öka samhällsklyftorna ytterligare.

PUBLIKATIONER | 21 aug 2018

Sverige behöver en samlad politik för MIK

Sverige behöver ett nationellt politiskt ramverk för hur medie- och informationskunnigheten (MIK) kan stärkas bland medborgarna. Det anser Ulla Carlsson, Unescoprofessor i yttrandefrihet vid Göteborgs universitet, som nu har överlämnat en kunskapsöversikt till regeringen med förslag på åtgärder.

NYHET | 16 aug 2018

Welcome to publish with Nordicom Review!

The editorial team of Nordicom Review cordially invites scholars interested in advancing the media and communications sciences in the Nordic region to engage with the journal as authors, book reviewers or guest editors of thematic special issues.