2017-10
NYHET | 16 okt 2017

Ny IT-statistik: Så används internet i Nordens regioner

De nordiska huvudstäderna har Europas ivrigaste internetanvändare. Men även invånarna i andra nordiska regioner surfar ofta på nätet, kopplar upp sig med mobilen och är flitiga på sociala medier. Det visar Eurostats statistik som jämför nätanvändning i över 200 europeiska regioner.

PUBLIKATOINER | 16 okt 2017

Launching the anthology Negotiating Journalism

Transnational research on journalistic core values, press freedom and freedom of speech, those are some of the main topics of the new research anthology Negotiating Journalism. Core Values and Cultural Diversities. The book launch will be held in connection with a conference in Oslo.

NYHET | 6 okt 2017

Ny forskningstidskrift med fokus på Norden

Rethinking ScandinaviaRethinking Scandinavia – så heter en nystartad nätbaserad tidskrift inom forskningsfältet nordistik. Idén till denna nya publiceringsmöjlighet presenterades i somras på en internationell konferens i Lund.

2017-09
NYHET | 29 sep 2017

Undersøgelse af danske børns læsevaner

Danske børn læser mindre i fritiden, og især pigerne har ændret deres læsevaner. Det er nogle af konklusionerne i en ny undersøgelse af danske børns læsevaner, medievaner og biblioteksbrug.

NYHET | 27 sep 2017

Finländsk tidskrift diskuterar nordisk film

Det är blomstrande tider för nordisk film. Det konstaterar redaktörerna för ett specialnummer av tidskriften Lähikuva (Närbild), som diskuterar nordisk film från ett finländskt perspektiv.

NYHET | 26 sep 2017

Film på bio i Norden - publikation från Kulturanalys

I vilket nordiskt land går befolkningen mest på bio? Och hur ser det ut med jämställdheten i nordisk film? Det svarar Kulturanalys Norden på i en ny statistikpublikation.

PUBLIKATIONER | 25 sep 2017

Marknadsmässig kurragömmalek? Barn, unga och dold reklam

För första gången finns nu en bok som diskuterar dold reklam riktad mot barn utifrån olika perspektiv: forskarens, journalistens, branschens och inte minst barnens. Den nya antologin Marknadsmässig kurragömmalek? Barn, unga och dold reklam som ges ut i ett samarbete mellan Nordicom och Statens medieråd i Sverige.

NYHET | 18 sep 2017

Så dokumenteras NordMedia 2017

Den nordiska forskningskonferensen NordMedia 2017 är över och konferensdokumentation är i full gång. Några förändringar kommer ske från föregående år.

NYHETSBREV | 12 sep 2017

Ny utgåva av Medietrender i Norden

De nordiska länderna blir alltmer digitala och mobila. Medieanvändningen på nätet växer och i internationella jämförelser ligger Norden i framkant. Samtidigt visar undersökningar att nordborna inte överger de traditionella medierna.

NYHET | 8 sep 2017

Finland: Rapporter granskar Yles lokala nyheter på webben

Public service-bolagens nyheter på webben kan inte bevisas ha någon skadlig effekt på den kommersiella mediemark-naden. Den slutsatsen drar en finländsk rapport, som granskat Yles regionala nyhetsverksamhet, baserat på ett antal nordiska utredningar om public service-innehållets eventuella påverkan.

NYHET | 8 sep 2017

Literacy in a Digital World

Friday the 8th of September 2017 is International Literacy Day, this year it’ll be celebrated under the theme of ‘Literacy in a Digital World’. In honour of the day we’re highlighting some of our recent publications focusing on media literacy in a digital world.

NYHET | 6 sep 2017

Nordiskt expertmöte om falska nyheter

Nordicom anordnar tillsammans med Nordiskt Journalistcenter i slutet av september ett expertmöte om falska nyheter. ​

2017-08
NYHET | 31 aug 2017

Report maps business models of Nordic local and city newspapers

A report published by the Communication Research Centre CRC at the University of Helsinki explores the business models of local and city newspapers in Scandinavia. The report, written in Finnish, is based on a description and comparison of cases in Sweden, Norway and Denmark.

NYHET | 31 aug 2017

Digital News Report 2017

People in the Nordic countries are among Europe’s most avid users of smartphones for reading news online. They are also the most willing to pay for online news. These are some of the findings in the Digital News Report 2017 from the Reuters Institute.

NYHET | 30 aug 2017

Nordisk telekomrapport: Mobilt fortsätter att öka

Mobil datatrafik fortsätter att växa kraftigt i Norden. Samtidigt ökar tillgången till snabbt bredband, där alla nordiska länder ligger över EU-genomsnittet. Det visar den årliga rapporten från de nordiska telekommyndigheterna.

NYHET | 24 aug 2017

Utökad utredning om svensk public service

Den svenska public service-kommittén har fått utökat uppdrag. I juni presenterade regeringen ett tilläggsdirektiv med fokus på att värna public service-organisationernas oberoende och integritet och på att innehållet ska nå en så stor del av publiken som möjligt.

PUBLIKATIONER | 21 aug 2017

Ny bok uppmärksammar 250 år av tryck- och yttrandefrihet i Sverige

Förra året uppmärksammades 250 års jubileet av Sveriges tryck- och yttrandefrihetslag – som var den första i världen. Nu lanseras boken The Legacy of Peter Forsskål. 250 Years of Freedom of Expression, som belyser yttrandefrihetens historia med utgångspunkt i Peter Forsskåls 21 teser om borglig frihet.

NYHETSBREV | 9 aug 2017

New Issue of European Media Policy

The August issue of Nordicom's newsletter European Media Policy is out. The newsletter provides an update on policy developments at the European level, concentrating on news from the European Union.