2017-12
NYHETSBREV | 13 dec 2017

Nytt nummer: Medietrender i Norden

Google och Facebook sätter press på de nordiska medieföretagen – och på journalistiken. Samtidigt är stora delar av den nordiska mediebranschen fortfarande lönsam. Läs mer i Nordicoms nyhetsbrev som rapporterar om aktuella undersökningar, forskningsstudier och mediepolitiska frågor i Norden.

NYHET | 12 dec 2017

Mediefrågor på den nordiska agendan 2018

Under Sveriges ordförandeskap i Nordiska Ministerrådet 2018 kommer mediefrågor att få en viktig plats på den nordiska agendan. Fokus läggs bland annat på att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och att motverka desinformation på nätet.

PUBLIKATIONER | 11 dec 2017

Videon finns nu överallt

Webb-tv, YouTube-kanaler och mängder med rörligt material i sociala medier: användandet av online-video har under de senaste åren ökat explosionsartat. Höstnumret av tidskriften Nordicom-Information handlar om videoanvändningens olika dimensioner.

NYHET | 8 dec 2017

Ny rapport undersøger den digitale indholdsproduktion i Danmark

Ny rapport viser, at Danmark står stærkt, når det gælder finansieringen af dansk indholdsproduktion. Finansieringsgrundlaget for dansk indhold er vokset markant siden 2010 og tegner sig nu for et samlet beløb på cirka 6,3 mia. kr. årligt. Rapporten præsenterer desuden et idékatalog til styrkelse af dansk indholdsproduktion.

NYHET | 7 dec 2017

Free report on European advertising law

A new report from the Audiovisual Observatory deals with the European regulatory framework for advertising, sponsorship and product placement in the media. Focus is on the ongoing revision of the AVMS directive and what the future may hold.

NYHET | 5 dec 2017

Nya böcker om medielandskapet i Finland och Sverige

Finlands medielandskap och Det svenska medielandskapet. Så heter två böcker med samma upplägg, skrivna av nordiska medieforskare och som kommer ut nästan samtidigt i Finland respektive Sverige. Båda är exempel på publikationer som dokumenteras av Nordicom under 2017.

NYHET | 5 dec 2017

Islands medier har tappat halva reklamintäkterna

De isländska mediernas reklamintäkter har halverats sedan toppåret 2007. Tidningar är fortfarande landets största reklammedium och står för nästan hälften av reklamkakan. Allt enligt en analys från Isländska statistikcentralen.

Lediga tjänster: Vetenskaplig redaktör & teknisk redaktör

Nu finns ytterligare två lediga tjänster vid  Nordicom: en vetenskaplig redaktör och en teknisk redaktör. Sök tjänsterna här.

Den svenska medieekonomin 2016

Svensk reklammarknad växer, men tillväxten hamnar främst hos Google och Facebook. Radion gör rekordresultat, medan konkurrensen i tv-branschen tilltar och dagspressen fortsätter att tappa intäkter. Det är några resultat från 2016 års rapport om svensk medieekonomi.

NYHET | 4 dec 2017

Svag uppgång på den finska mediemarknaden

Efter flera års nedgång visade mediemarknaden i Finland en svag tillväxt under 2016. Mest ökade försäljningen av internetreklam. Det framgår av finska Statistikcentralens årliga beräkning av värdet på den finska mediemarknaden.

NYHET | 4 dec 2017

Friheten på nätet fortsätter att minska

En ny rapport från Freedom House visar att friheten på nätet minskar för sjunde året i rad. Det beror bland annat på att allt fler regimer manipulerar sociala medier. Island och Estland är de länder som har störst nätfrihet.

PUBLIKATIONER | 1 dec 2017

Yearbook 2017: Beyond the Stereotypes?

Beyond the Stereotypes? Images of Boys and Girls, and their Consequences  is the Clearinghouse Yearbook of 2017. The book explores the influence and consequences of exposure to gender representations on children and youth.

2017-11
NYHET | 30 nov 2017

Världens största mediebolag 2017

Google, Comcast, och Disney är världens största mediebolag. Det visar en topp-100-lista från Institut für Medien- und Kommunikationspolitik. Av de nordiska företagen är Spotify högst placerat, på plats 57.

NYHET | 29 nov 2017

Media Freedom Navigator jämför världens pressfrihetsindex

Media Freedom Navigator är en webbplats framtagen av tyska DW Akademie. Här kan användaren själv, genom en interaktiv världskarta, jämföra en rad globala pressfrihets- och utvecklingsindex.

NYHETSBREV | 29 nov 2017

New issue of European Media Policy

The November issue of Nordicom's newsletter European Media Policy is out. The newsletter provides an update on policy developments at the European level, concentrating on news from the European Union.

NYHET | 24 nov 2017

Så kan politikerna minska spridningen av falska nyheter

I september anordnade Nordicom, i samarbete med Nordisk Journalistcenter, ett expertmöte om falska nyheter. Rapporten från expertmötet finns nu tillgänglig på Nordicoms webb.

PUBLIKATIONER | 24 nov 2017

E-boken: en diskret utmanare på bokmarknaden

Nu släpper Nordicom en ny bok som undersöker e-bokens utveckling i Sverige från olika perspektiv: författarens, läsarens, förlagens, bokhandeln och bibliotekens. I den nya boken Books on Screens. Players in the Swedish e-book market har sex forskare följt e-bokens introduktion på den svenska bokmarknaden i ett gemensamt projekt.

NYHET | 23 nov 2017

Ledig tjänst: Föreståndare vid Nordicom

Nu finns en ledig tjänst som föreståndare vid Nordicom. Tjänsten omfattar ett övergripande ansvar för hela verksamheten vid Nordicom, vilket omfattar arbetsledning, organisation, kompetens- och resursförsörjning, ekonomi- och personalansvar, vetenskaplig kvalitet, samt organisationens allmänna strategiska utveckling.