NYHET | 30 nov 2017

Världens största mediebolag 2017

Google, Comcast, och Disney är världens största mediebolag. Det visar en topp-100-lista från det tyska forskningsinstitutet Institut für Medien- und Kommunikationspolitik. Av de nordiska företagen är Spotify högst placerat, på plats 57.

Forskningsinstitutet Institut für Medien- und Kommunikationspolitik publicerar varje år en lista över världens, sett till omsatta pengar, största mediekoncerner. Rena telekom- eller teknikföretag ingår inte i samman-ställningen.

Åtta av de tio största är amerikanska företag
Listan över de största medieföretagen 2017 toppas av företag med huvud-kontor i USA.  Störst är Alphabet Inc, vilket är det namn Google bytte till 2015. Koncernen omsatte 2016 nästan 82 miljarder euro.

Näst störst är Comcast som är verksamt inom olika distributionsformer för rörlig bild i USA samt äger filmbolag, tv-kanaler och produktionsbolag (72,6 miljarder euro). Tredje störst är Walt Disney & Co (50,3 miljarder euro).

De tio största medieföretagen i världen

Källa: Institut für Medien- und Kommunikationspolitik

Listans tio största koncerner 2017 ser lite annorlunda ut jämfört när Nordicom skrev om listan 2015. Det beror bland annat på uppköp och sammanslagningar av företag. Men gemensamt för många är att de har en bas i den amerikanska distributionsmarknaden. Sony Entertainment, Japan, och Altice Group, Nederländerna, är de enda icke-amerikanska företagen på listans topp-tio.

Längre ner i listan har Netflix sedan 2015 avancerat från plats 40 till 28, och Amazon har förflyttat sig från 52a till 31a plats. Amazons omsättning bygger på Amazon Prime, koncernens totala omsättning är betydligt större.

Nordiska företag i världen
Sedan IfM började publicera sin sammanställning över största medieföretagen i världen 2007, har svenska Bonnier haft platsen som det nordiska företag med högst omsättning. I 2017 års lista passeras Bonnier  av Spotify, Spotify är inte lönsammare, men har större omsättning (2,9 miljarder euro) än Bonnier (2,7 miljarder euro).

Bland de hundra största medieföretagen i världen finner vi även MTG (SE), plats 73, Schibsted (NO), 86:e plats, Sanaoma (FI), plats 87 och Egmont (DK), på plats 91.

Hela listan finns här, inklusive en kort presentation av varje bolag. Än så länge finns listan för 2017 enbart på tyska.

Läs mer om de största medieföretagen i Norden

Om IfM: Institut für Medien- und Kommunikationspolitik (IfM) grundades i Berlin 2005 som ett oberoende forsknings- och rådgivningscenter. IfM har etablerat och är ansvarig för databasen mediadb.eu. Institutet är icke-kommersiellt och har inga ekonomiska eller politiska uppdrag/ målsättningar.

ULRIKA FACHT