NYHET | 13 jun 2018

Nya medlemmar i Nordicoms vetenskapliga råd

Nordicoms vetenskapliga råd har två nya medlemmar: Marko Ala-Fossi från Universitetet i Tammerfors och Stig Hjarvard från Köpenhamns universitet.

NYHET | 13 jun 2018

Så ska svensk public service finansieras i framtiden

Radio- och tv-avgiften, som finansierar SR, SVT och UR, ska avskaffas och ersättas med en öronmärkt skatt. Det föreslår den svenska regeringen i sin proposition ”Långsiktig finansiering och stärkt oberoende för public service”, som presenterades i slutet av maj.

NYHET | 8 jun 2018

A new issue of European Media Policy is here

Nu finns en ny utgåva av Nordicoms nyhetsbrev om europeisk mediepolitik. Läs om EUs reaktioner på Facebooks dataskandal, hur Brexit påverkar MTG och andra tv-företag med bas i Storbritannien, utvecklingen för AVMSD, med mera. Nyhetsbrevet är på engelska.

NYHET | 7 jun 2018

Behind the Paywall 2019 Conference

Nordicom  invites the international research community to a two-day conference devoted to the paywall phenomenon. The conference will take place at the University of Gothenburg on January 23–24, 2019.

PUBLIKATIONER | 5 jun 2018

Flera utmaningar för öppenhet i medier och kommunikation

Öppenhet är ett begrepp som är mer aktuellt än någonsin. Inom akademin talas det om öppen vetenskap, i skolan har öppna läromedel blivit centrala och på sociala medier delar människor med sig av sin sårbarhet genom hashtaggar som hänvisar till öppenhet. Det senaste numret av tidskriften Nordicom Information handlar om öppenhet i medier och kommunikation.

NYHET | 5 jun 2018

Medie- och informationskunnighet – en demokratifråga

Den 30 maj arrangerade UNESCO-professuren vid Göteborgs universitet och Svenska Unescorådet en konferens i syfte att diskutera och finna modeller för att främja medie- och informationskunnighet utifrån ett demokratiperspektiv.

NYHET | 31 maj 2018

Finn fakta om finska medier

Statistics Finland media statistics serviceVill du veta mer om medieekonomi, dagspress, tidskrifter, radio och tv i Finland? Ladda ner Finska statistikcentralens artiklar om utvecklingen på den finska mediemarknaden.

NYHET | 29 maj 2018

Europeisk studie: Stora skillnader i tillit till medierna

Nyhetsmedierna är viktiga för samhället – det anser majoriteten i åtta europeiska länder i en ny studie. Men graden av förtroende för medierna skiljer sig åt, både mellan länder och mellan personer med populistiska/icke-populistiska åsikter.  I studien ingår Danmark och Sverige.

PUBLIKATIONER | 23 maj 2018

Några resultat från Mediebarometern 2017

Nordicom-Sveriges Mediebarometer studerar medieanvändningen i Sverige, och visar varje år hur stor andel av Sveriges befolkning som tar del av ett antal enskilda medier en genomsnittlig dag. Här nedan presenteras några aktuella resultat.

NYHET | 21 maj 2018

Avisåret 2017: Svagt uppåt för norska tidningsupplagor

För första gången på nästan 20 år ökade den norska tidningsupplagan under 2017. Bakom utvecklingen ligger
en ökande digital försäljning. Det framkommer i rapporten Avisåret 2017, skriven av medieforskaren Sigurd Høst.